Go Back   AudiWorld Forums > Audi Models > Audi A4 > A4 (B5 Platform) Discussion
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


A4 (B5 Platform) Discussion Discussion forum for the B5 Audi A4 produced from 1995-2001 B5 FAQ

Welcome to AudiWorld Forums!
Welcome to AudiWorld.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the AudiWorld Forums community today!


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 08-24-2009, 09:47 AM   #1
AudiWorld Member
Account #: 107258
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 478
Default charcoal canister

Car won't start after pumping gas unless I am giving it some serious gas. CEL codes 1136 and 1138 (system to lean). Posted a couple of months back, have not driven the car in about 3 months. Looked a purge valve and check valve both appear to be fine. Time to look at the charcoal canister, looked for a writeup couldent find one. Can someone tell me exactly where this is located (I know in the back somewhere near the spare tire.) How much do these usually go for? Is it something I can clean out or do I need to order a new one?

Thanks
The Black Knight is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 06:22 PM   #2
AudiWorld Senior Member
Account #: 117369
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 612
Default

I know exactly what causes that. I had the exact same problem. It most likely the purge valve. It will look ok but remove it and try blowing through it. If air goes through its bad. Also check the resistance the spec is 22-30 ohms.

Hope that helps
ps be ready to spend $100 for a new one
a4_1.8t_01 is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2012, 11:40 AM   #3
AudiWorld Newcomer
Account #: 243606
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 2
Default

Yes, I had a purge valve problem.
06 A4 USA model, 98k miles on it.

symptom: hard to start up after filling up gas tank, waited a few minutes then started up, but sometimes weak startup.

symptom: CEL on, then off, then back on over several weeks.

Audi dealer ran codes, said it was the PURGE N80 valve, replaced it. Audi quoted me $265 US Dollars for parts/labor. But a rival shop, Goodyear, quoted me $195. Audi came down a little bit due to my model year having so many issues.

A week later, engine started sputtering on acceleration, about 40-50 mph, and also on hard acceleration like when I accelerate to go onto the highway. Any ideas, anybody, as to diagnosis?
OCSadge is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2012, 03:46 PM   #4
AudiWorld Senior Member
Account #: 64001
 
mtroxel's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 922
Default

Had the same. Got a purge valve at the junk yard. $10. Haven't had a problem since.
__________________
99.5 A4 Q 2.8 - 212,000 miles
Hibiscus Red Mica
mtroxel is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2012, 03:52 PM   #5
AudiWorld Super User
Account #: 80057
 
GTA_Driver's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Toronto
Posts: 3,277
Default

Quote:
Originally Posted by OCSadge View Post
Yes, I had a purge valve problem.
06 A4 USA model, 98k miles on it.

symptom: hard to start up after filling up gas tank, waited a few minutes then started up, but sometimes weak startup.

symptom: CEL on, then off, then back on over several weeks.

Audi dealer ran codes, said it was the PURGE N80 valve, replaced it. Audi quoted me $265 US Dollars for parts/labor. But a rival shop, Goodyear, quoted me $195. Audi came down a little bit due to my model year having so many issues.

A week later, engine started sputtering on acceleration, about 40-50 mph, and also on hard acceleration like when I accelerate to go onto the highway. Any ideas, anybody, as to diagnosis?
Scan the car again. To save yourself the trouble of going to the dealer for a scan each time, buy yourself VAG-COM and use your laptop to scan the car yourself.
GTA_Driver is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2012, 11:13 PM   #6
Audiworld Junior Member
Account #: 219475
 
TheChenga's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Texas
Posts: 99
Default

Quote:
Originally Posted by The Black Knight View Post
Car won't start after pumping gas unless I am giving it some serious gas. CEL codes 1136 and 1138 (system to lean). Posted a couple of months back, have not driven the car in about 3 months. Looked a purge valve and check valve both appear to be fine. Time to look at the charcoal canister, looked for a writeup couldent find one. Can someone tell me exactly where this is located (I know in the back somewhere near the spare tire.) How much do these usually go for? Is it something I can clean out or do I need to order a new one?

Thanks
this is from audizine http://www.audizine.com/forum/showth...er-replacement
TheChenga is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2012, 11:13 PM
AudiWorld
Audi R8




Paid Advertisement
 
 
 
Reply

Tags
2003, 2005, a4, a6, audi, b5, canister, cannister, cansiter, car, charcoal, cleaned, location, tt, valve


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 10:41 PM.


Copyright 2014 AudiWorld.com Audi Enthusiast Community