Go Back   AudiWorld Forums > Audi Models > Audi A4 > A4 (B5 Platform) Discussion
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


A4 (B5 Platform) Discussion Discussion forum for the B5 Audi A4 produced from 1995-2001 B5 FAQ

Welcome to AudiWorld Forums!
Welcome to AudiWorld.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the AudiWorld Forums community today!


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10-15-2006, 02:09 PM   #1
AudiWorld Senior Member
Account #: 1455
 
Join Date: Mar 2000
Posts: 777
Default Secondary Air Injection pump running with engine off.

Well I've STFA and while I've found folks with this problem I don't find too many where it's been solved. It appears that the SAI pump is running with the engine OFF thereby killing my battery. I haven't yet changed vac lines just because it's pretty weird that this thing would run with the engine off. Soooooo the question is. . . lines? Solenoid? Pump? something else the culprit?

Just looking for some ammo if/when I take it in.

Thanks.
__________________
Pokechop is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2006, 02:13 PM   #2
Member
Account #: 13169
 
Join Date: Dec 2000
Posts: 14,942
Default Relay, most likely.

bitjockey (bum) is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2006, 02:19 PM   #3
AudiWorld Senior Member
Account #: 92486
 
Join Date: May 2005
Posts: 974
Default Check the relay

The ECU does two things to activate secondary air injection: it energizes the relay to start the pump, and it activates a valve using a vacuum solenoid.

My guess is that the relay has seized in the 'on' position. Either that or (less likely) the ECU circuit controlling the relay is fried.

Should be fairly easy to check the relay (in 3-socket relay carrier in the E-box, at left in plenum chamber, position 2). Pull it out, use a meter to see if the contacts are still closed.
__________________
SHARD7 - 99 A4 2.8 QMS

Engine - 30V V6 AHA (Meticulously Maintained In Stock Form)
Brakes & Suspension - Bilstein Sport Shocks | A8 Front Rotors / Stock Rear Rotors | PBR Ultimate Ceramic Pads
Wheels & Tires - Summer : 16" Swings + Avon M500s / Winter : 16" Sport Editions + Dunlop Wintersport 3Ds
Interior - Dieselgeek Short Shifter | Motorized In-Dash Ipod Drawer | Integrated Bluetooth Hands-Free System | <a href="http://flickr.com/photos/shard7/162746489/in/photostream/">
Ashtray Phone Cradle</a>
Exterior - RS4 Front Grill | W8 Belly Pan | No Stinkin' Badges

theMarkPatel.com
Shard7 is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2006, 12:43 PM   #4
AudiWorld Member
Account #: 21136
 
Join Date: Jun 2001
Posts: 226
Default Just pull the fuse....

its not necessary to have it until you go through inspection.
__________________
www.awe-tuning.com
www.dunloptires.com

2008 Audi A4 Avant S-line
QUATTRO/6SPD/CONV/BT/NAV
EuroA4 is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2006, 01:12 PM   #5
AudiWorld Super User
Account #: 96874
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 6,524
Default just curious does that throw a code?

__________________
-Rob
Tow/Work Vehicle: 2007 Chevy 2500 HD DMax 411whp 855wtq
AIM: ScratchRob13
ScratchRob13 is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2006, 01:42 PM   #6
Member
Account #: 13169
 
Join Date: Dec 2000
Posts: 14,942
Default yes, it will.

bitjockey (bum) is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2006, 02:32 PM   #7
AudiWorld Senior Member
Account #: 1455
 
Join Date: Mar 2000
Posts: 777
Default Oooooo. . .good info! Maybe I can get in there tomorrow. Thanks. BTW it DOES throw code.

__________________
Pokechop is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2006, 10:57 AM   #8
AudiWorld Senior Member
Account #: 1455
 
Join Date: Mar 2000
Posts: 777
Default $33 relay was THE ANSWER. Thanks for the suggestions.

__________________
Pokechop is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2008, 09:04 AM   #9
AudiWorld Member
Account #: 147771
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 19
Default Re: Secondary Air Injection pump running with engine off.

How did you fix ? I have the same problem and have no solution ?
irek is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2009, 11:47 AM   #10
AudiWorld Member
Account #: 8801
 
Join Date: Aug 2000
Posts: 106
Default Re: $33 relay was THE ANSWER. Thanks for the suggestions.

I have the same problem. Stealership want $60 for the relay. Anyone have a cheaper and better source???

TIA
funkyfresh is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2009, 11:47 AM
AudiWorld
Audi R8




Paid Advertisement
 
 
 
Reply

Tags
42, a4, air, audi, b6, continuously, engine, injection, injector, install, pump, running, runs, secondary, w8


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 03:36 PM.


Copyright 2014 AudiWorld.com Audi Enthusiast Community