Go Back   AudiWorld Forums > Audi Models > Audi A6 / S6 / RS 6 > A6 (C7 Platform) Discussion
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


A6 (C7 Platform) Discussion Discussion forum for the C7 Audi A6 produced from 2011

.avi files not working from SD, video works, audio is not

Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 01-09-2014, 08:29 AM   #1
AudiWorld Member
Account #: 173827
 
Hockenheim's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 134
Default .avi files not working from SD, video works, audio is not

I have been loading DVDrip .avi files onto SD cards and they do play audio, however you only get background sound and the dialog doesn't come through. Really weird.

Any ideas? Or settings I can change?

here is the video format

Show Title: The Sopranos
Series: 05
Episode: 01
Release Date: 30/05/05
Air Date: 2004
Audio: AC3
Video: 640x352 @ 23.976
Source: DVD
Format: XviD
Hockenheim is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2014, 09:27 AM   #2
AudiWorld Super User
Account #: 22753
 
snagitseven's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: SE MA
Posts: 8,007
Default

Here are the supported formats for the MMI:

The updated 2013 Nav+ system can play media files (MP3, AAC, WMA (V7-9), MPEG-1 and 2, DiVX, Xvid, H.264/MP4, and WMV9) up to 720x576px, up to 25FPS, with bit rates up to 2000kbit/sec.

AVI is not supported by the MMI as a container. I'm guessing the xVid codec can work if it's in a supported container, i.e. MP4. Also, it's possible the AC3 audio format is not translating the main channels.
__________________

- 2013 A6 3.0T Prestige, Quartz Gray/Black, 19" Sport, Driver Assist, LED headlights,Cold Weather and B&O;
Bridgestone RE970AS tires; XPel Ultimate full front, mirrors and rocker panels, Opti-coat Pro
- 2002 allroad 2.7t - 13y/50K mi and still like new
- 2009 A4 3.2 Prestige w/Nav (sold at 4y/48K mi)
- 2001 A6 2.7t (sold at 8y/98K mi)
snagitseven is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2014, 09:37 AM   #3
AudiWorld Member
Account #: 173827
 
Hockenheim's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 134
Default

Quote:
Originally Posted by snagitseven View Post
Here are the supported formats for the MMI:

The updated 2013 Nav+ system can play media files (MP3, AAC, WMA (V7-9), MPEG-1 and 2, DiVX, Xvid, H.264/MP4, and WMV9) up to 720x576px, up to 25FPS, with bit rates up to 2000kbit/sec.

AVI is not supported by the MMI as a container. I'm guessing the xVid codec can work if it's in a supported container, i.e. MP4. Also, it's possible the AC3 audio format is not translating the main channels.
I have a 2012, do you mean I need a software update for it to work?
Hockenheim is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2014, 10:27 AM   #4
AudiWorld Super User
Account #: 22753
 
snagitseven's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: SE MA
Posts: 8,007
Default

Quote:
Originally Posted by Hockenheim View Post
I have a 2012, do you mean I need a software update for it to work?
I'm saying AVI is not supported by any version of MMI. You need to encode your video files in a different container, i.e. MPEG-4. There are various PC and Mac apps available that can convert from AVI to MP4 on your computer so you can create MMI compatible files for a DVD or SD card. What was the original source of the video?
__________________

- 2013 A6 3.0T Prestige, Quartz Gray/Black, 19" Sport, Driver Assist, LED headlights,Cold Weather and B&O;
Bridgestone RE970AS tires; XPel Ultimate full front, mirrors and rocker panels, Opti-coat Pro
- 2002 allroad 2.7t - 13y/50K mi and still like new
- 2009 A4 3.2 Prestige w/Nav (sold at 4y/48K mi)
- 2001 A6 2.7t (sold at 8y/98K mi)
snagitseven is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2014, 10:27 AM   #5
AudiWorld Member
Account #: 244243
 
newmoon's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: Florida
Posts: 424
Default

AVI is supported by the MMI. It is listed in the manual. I have tested it in my car with an AVI file with AC3 5.1 audio and Xvid video and it works. However, since I have the base audio system (not Bose, and not B&O), it downmixes to stereo, but I can still hear everything.

Which audio system do you have? It sounds like the AC3 5.1 is being decoded, but you are missing the center channel (which contains the dialog in most movies).
__________________
newmoon is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2014, 11:39 AM   #6
AudiWorld Super User
Account #: 22753
 
snagitseven's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: SE MA
Posts: 8,007
Default

Quote:
Originally Posted by newmoon View Post
AVI is supported by the MMI. It is listed in the manual. I have tested it in my car with an AVI file with AC3 5.1 audio and Xvid video and it works. However, since I have the base audio system (not Bose, and not B&O), it downmixes to stereo, but I can still hear everything.
.
You are absolutely right and I stand flogged. I think I was confusing AVI files with something else. I apologize to the OP for the misinformation.
__________________

- 2013 A6 3.0T Prestige, Quartz Gray/Black, 19" Sport, Driver Assist, LED headlights,Cold Weather and B&O;
Bridgestone RE970AS tires; XPel Ultimate full front, mirrors and rocker panels, Opti-coat Pro
- 2002 allroad 2.7t - 13y/50K mi and still like new
- 2009 A4 3.2 Prestige w/Nav (sold at 4y/48K mi)
- 2001 A6 2.7t (sold at 8y/98K mi)
snagitseven is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2014, 07:26 AM   #7
AudiWorld Member
Account #: 173827
 
Hockenheim's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 134
Default

Quote:
Originally Posted by newmoon View Post
AVI is supported by the MMI. It is listed in the manual. I have tested it in my car with an AVI file with AC3 5.1 audio and Xvid video and it works. However, since I have the base audio system (not Bose, and not B&O), it downmixes to stereo, but I can still hear everything.

Which audio system do you have? It sounds like the AC3 5.1 is being decoded, but you are missing the center channel (which contains the dialog in most movies).
I have standard Bose
Hockenheim is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2014, 10:06 AM   #8
AudiWorld Member
Account #: 244243
 
newmoon's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: Florida
Posts: 424
Default

Try a channel test file such as: http://www.tfm.ro/win32-projects/test-avi-ac3/

If it doesn't work, then you may have to go to the dealer. I have seen on other threads on this forum that there is an MMI version 715 update that makes the Bose system "sound better". Perhaps it sounds better because it fixes a problem where the center speaker was not operating (wild guess). However, with stereo music, it certainly sounds different to use a center speaker, but it's not really a problem to be missing the center channel, unlike with movies.
__________________
newmoon is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2014, 02:53 PM   #9
AudiWorld Member
Account #: 173827
 
Hockenheim's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 134
Default

Quote:
Originally Posted by snagitseven View Post
You are absolutely right and I stand flogged. I think I was confusing AVI files with something else. I apologize to the OP for the misinformation.
I have tried every possible .mp4 conversion and it wont even read the files.
Hockenheim is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2014, 05:53 PM   #10
Audiworld Junior Member
Account #: 267703
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 34
Default

I had success with AVI only not MP4
ScrewBallVin is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2014, 12:40 PM   #11
AudiWorld Member
Account #: 173827
 
Hockenheim's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 134
Default

ok having some issues getting anything to work now, does anyone know what format the cards need to be? Like when you click format in Windows are there any specific options needed? It seems like my car is not reading from two different cards.
Hockenheim is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2014, 05:56 PM   #12
AudiWorld Member
Account #: 250893
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 123
Default

Quote:
Originally Posted by Hockenheim View Post
ok having some issues getting anything to work now, does anyone know what format the cards need to be? Like when you click format in Windows are there any specific options needed? It seems like my car is not reading from two different cards.
FAT32, can't do it natively in win 7 or 8. Look for a fat32formatter using Google search.
13c7a6 is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2014, 05:09 AM   #13
AudiWorld Super User
Account #: 525
 
Join Date: Mar 2000
Posts: 20,324
Default

Quote:
Originally Posted by 13c7a6 View Post
FAT32, can't do it natively in win 7 or 8. Look for a fat32formatter using Google search.
Huh? Maybe Win8, but Win7 definitely *CAN* format FAT32 - I just did it.
__________________
Richard
'14 S6 4.0TQDSG
'01 A6 2.7TQM - Sold
"Turbos make torque, and torque makes fun." -Corky Bell

Please help get PDF manuals from AoA by supporting http://www.audipdfpetition.org
Richard Solomon is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2014, 06:02 AM   #14
AudiWorld Member
Account #: 250893
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 123
Default

Quote:
Originally Posted by Richard Solomon View Post
Huh? Maybe Win8, but Win7 definitely *CAN* format FAT32 - I just did it.
Yes, from CMD prompt

format /FS:fat32 x: (where x: is the SD card drive letter)

However, that only works with SD card up to 32G

If the SD card is greater than 32GB, you will need a 3rd party utility to do it.
__________________
2013 A6 3.0T Prestige, Havanna Black, Cold Weather; LED; Innovation; 20" Sport Packages, Rear Shade, Retrofit headlight washer, Stasis Rear Bar, ASA 18x8 with X-Ice Xi3 for Winter.
13c7a6 is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2014, 06:02 AM
AudiWorld
Audi R8




Paid Advertisement
 
 
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



Join AudiWorld

All times are GMT -8. The time now is 01:27 AM.


Copyright 2014 AudiWorld.com Audi Enthusiast Community