Go Back   AudiWorld Forums > Audi Models > Audi A6 / S6 / RS 6 > A6 / S6 (C5 Platform) Discussion
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


A6 / S6 (C5 Platform) Discussion Discussion forum for the C5 Audi A6 and S6 produced from 1998-2004

Welcome to AudiWorld Forums!
Welcome to AudiWorld.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the AudiWorld Forums community today!


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 03-24-2014, 04:59 PM   #1
AudiWorld Newcomer
Account #: 279733
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 5
Default A6 tranny problem

What's up world? I have an a6 Quattro and my forward gears seem to be sluggish. Reverse works great and it does drive but takes forever to get up to speed! Could this be a clogged tranny filter or a shot tranny? Checked the fluid and it was a dark brown or blackish color! Any info would be great!
Cck336 is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2014, 05:05 PM   #2
Tech Guru
Account #: 43812
 
4Driver4's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Posts: 33,256
Default

Codes? In limp mode?
__________________
4Driver4

Growing old is mandatory; growing up is optional.

2005 A6 Sedan Q 3.2 (wife's whip)
2000 A4 Avant Q 2.8 (daily driver)
1980 VW Scirocco (mid-life crisis car)
1983 Mazda RX-7 (revolutionary sports car)
2003 Mini Cooper S (just because)
1995 Mazda Miata, Superdupercharged(anti-Audi)
1999 Mazda Miata SSB (track beotch, no plate)
2003 GMC Yukon Denali XL (the anti-earth)
2004 Dodge Dakota (hey, at least it's stick and 4x4)
4Driver4 is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2014, 05:06 PM   #3
AudiWorld Newcomer
Account #: 279733
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 5
Default

My screen is unreadable and not sure about limp mode! What would cause that?
Cck336 is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2014, 05:10 PM   #4
Audiworld Junior Member
Account #: 273446
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 31
Default

Quote:
Originally Posted by Cck336 View Post
What's up world? I have an a6 Quattro and my forward gears seem to be sluggish. Reverse works great and it does drive but takes forever to get up to speed! Could this be a clogged tranny filter or a shot tranny? Checked the fluid and it was a dark brown or blackish color! Any info would be great!
Change the fluid. And filter. They say it's a seald unit. But needs flushed and changed. And put the good stuff in. Mine has 150,000 on it and when I flushed it, it is like new. Shifts firm and is not sluggish. I spent about 200 bucks doing it but at 10 dollars a quart it did the job.
Rapytlarz is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2014, 05:13 PM   #5
Audiworld Junior Member
Account #: 273446
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 31
Default

Quote:
Originally Posted by Cck336 View Post
My screen is unreadable and not sure about limp mode! What would cause that?
When ur tranny module goes bad, it puts the car in limp mode. But mine went bad because of water damage.
Rapytlarz is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2014, 05:15 PM   #6
AudiWorld Newcomer
Account #: 279733
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 5
Default

Quote:
Originally Posted by Rapytlarz View Post
When ur tranny module goes bad, it puts the car in limp mode. But mine went bad because of water damage.
I will try that! Mine has about 150000 on it. Thanks for the info
Cck336 is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2014, 02:55 AM   #7
Tech Guru
Account #: 43812
 
4Driver4's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Posts: 33,256
Default

Quote:
Originally Posted by Cck336 View Post
My screen is unreadable
What screen? Laptop?
__________________
4Driver4

Growing old is mandatory; growing up is optional.

2005 A6 Sedan Q 3.2 (wife's whip)
2000 A4 Avant Q 2.8 (daily driver)
1980 VW Scirocco (mid-life crisis car)
1983 Mazda RX-7 (revolutionary sports car)
2003 Mini Cooper S (just because)
1995 Mazda Miata, Superdupercharged(anti-Audi)
1999 Mazda Miata SSB (track beotch, no plate)
2003 GMC Yukon Denali XL (the anti-earth)
2004 Dodge Dakota (hey, at least it's stick and 4x4)
4Driver4 is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2014, 08:35 AM   #8
AudiWorld Member
Account #: 143061
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 286
Default

Quote:
Originally Posted by 4Driver4 View Post
What screen? Laptop?
It would be cool to have VCDS straight in the DIS
indoor is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2014, 12:49 PM   #9
AudiWorld Senior Member
Account #: 220156
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 1,611
Default

Quote:
Originally Posted by 4Driver4 View Post
What screen? Laptop?
Hes talking about the screen on the dash. He cant see if the numbers are lit up indicating limp mode.

Get a scanner that can pull transmission codes and see what it says. if it says gear monitoring the trans is junk.
__________________
1991 Audi 200 Turbo
1999 Audi A6 Avant 2.8
1998 Audi A4 quattro 1.8T

Last edited by Prospeeder; 03-26-2014 at 11:13 AM.
Prospeeder is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2014, 03:02 PM   #10
Audiworld Junior Member
Account #: 273446
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 31
Default

Quote:
Originally Posted by Prospeeder View Post
Hes talking about the screen on the dash. He cant see if the numbers are lit up indicating limp mode.

Get a scanner that can pull transmission codes and see what it says. if it says gear monitoring the trash is junk.
Check ur module under the passenger side floorboard. Make sure it's not damp. Mine got trashed because water ran in. Could only start the car in park or neutral. Had to replace the module. If it is damp from sitting outside the u have a plugged drain under the battery. U have to remove the battery. Then take out the tray and clean out the drain. The mods ain't cheap, like 1400 for a new one. I got one for 500 off eBay and works fine. Another thing. If ur mod does go bad u can unplug it and get it home. But it will be in limp mode. Would def change the tranny fluid and filter. I used AMS oil. Go to their website and it will tell u what to use. I drained and refilled and put their cleaner in it and went through each gear for about 20 seconds. Then drained again and put new filter and oil in. Works great. I just wish I could get my electrical issues fixed.
Rapytlarz is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2014, 03:02 PM
AudiWorld
Audi R8




Paid Advertisement
 
 
 
Reply

Tags
1998, a6, audi, neutral, starts


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 11:04 PM.


Copyright 2014 AudiWorld.com Audi Enthusiast Community