2008 a6 battery/start issue - AudiWorld Forums

Go Back   AudiWorld Forums > Audi Models > Audi A6 / S6 / RS 6 > A6 / S6 (C6 Platform) Discussion
Log In 

A6 / S6 (C6 Platform) Discussion Discussion forum for the C6 Audi A6 produced from 2004-present and Audi S6 produced from 2007-present

2008 a6 battery/start issue

LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 03-01-2014, 01:32 PM   #1
AudiWorld Newcomer
Join Date: Mar 2014
Posts: 1
Default 2008 a6 battery/start issue

good afternoon, new to forum--looking for insight into electrical issue. arrived home from trip at airport and went to start car. my son saw 2 or three sparks come from beneath the rear of the car as it was turning over. it then went completely dead. no lights nothing having had a dead audi before, i knew it may be just a dead battery (8 months old though). the sparks concerned me, so i got a jump, it ran fine and i drove home 65 miles. when i turned off, dead again--battery is not getting power to starter etc, so my question -- what was the spark?? is there a fusible link from battery back there, has anyone seen this before ? need to go on a trip again tomorrow, so no repair shop til thurs earliest

thanks in advance--i am not a mechanic but do know my way around basic car repair and actually rebuilt an engine one and reinstalled and it ran. i am stumped
catalina142 is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2014, 04:51 PM   #2
AudiWorld Senior Member
raj99's Avatar
Join Date: Jul 2007
Posts: 1,844

I'm going to make a couple of assumptions first:

1 - you don't have a VCDS so there are no codes you can pull to assist with the diagnosis

2 - you have not actually tested the battery in the car

Based upon what you described, the fact that it fires up and drives as per normal after a jump start would lend me to believe the issue is with the battery itself. Even relatively new batteries have been known to fail (i.e bad cell) and therefore, I'd recommend you test the battery to ensure it holds a full charge. If the battery is not charging at all then the issue could be the alternator...however, let's troubleshoot one issue at a time.

As for the 'sparks', I've got no idea what they could be and may be a red herring or something major; related or not.
raj99 is offline   Reply With Quote

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2008 Audi TT Oil Consumption Markensy TT (Mk2) Discussion 7 10-01-2015 12:31 PM
2012 A4 engine noise snatchman A4 (B8 Platform) Discussion 6 09-12-2015 04:36 PM
New To Audi!! JWhite1089 New Member Welcome Area 0 09-05-2015 09:37 PM
ENGINE BLOCK ANATOMY W/PIC tripevans A4 (B7 Platform) Discussion 0 09-05-2015 12:55 PM
Looking for some help in the Fredericksburg area edmundantes17 Mid Atlantic Discussion 0 08-29-2015 03:19 AM

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -8. The time now is 11:58 PM.