Go Back   AudiWorld Forums > Audi Models > Audi A8 / S8 > A8 / S8 (D2 Platform) Discussion
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


A8 / S8 (D2 Platform) Discussion Discussion forum for the D2 Audi A8 and S8 produced from 1994-2002

Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 01-22-2006, 02:50 PM   #1
Junior Member
Account #: 73768
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 722
Default 16705 Engine Speed Sensor

Ok, just in the past couple of days I have been getting this error 16705 Engine Speed Sensor and with a code of (G28) Implausible Signal. I checked the sensor on the transmission; in fact I removed it from the housing and cleaned it. The wires at the lower end seem fine but I can't seem to find where they run up to on the back side of the engine. My guess is it is the 3 wire gray connector just next to the cam sensor connector on the back of the driver's cam area.

The current symptoms are an erratic rpm at idle (although the engine seems to be running smoothly, only the Tachometer seems to jump) and the engine will just die when sitting at a stop. When I got home today after checking on the sensor and fiddling with the wires and after a test drive it died in my driveway and now the car will not start at all.

Am I right about the location of the connector? Is it between the Cam Sensor connection and what I believe is the upper O2 sensor connector on the back of the driver's cam shaft?

Has anyone here had this same experience and actually replaced the sensor? Tozo, I know this is the trouble you had on your road trip last year, but from what I can see the wires are not near the exhaust. Perhaps they are just getting brittle and finally lost connection.

I am hoping this is my problem and a simple replacement is all I need. Is this a fairly easy thing to do? As I said I already had the sensor loose from the transmission, but as far as reaching the path of the wiring, is there any secret tricks someone wants to share?
__________________
02 S8 Black/Black BBS RXII's w/Michelin Pilot Sport AS's, PhatNoise
TwinCitiesS8 is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2006, 02:59 PM   #2
Junior Member
Account #: 73768
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 722
Default Re: 16705 Engine Speed Sensor

Ok, I answered some of my own questions, I guess I should have opened the Bentley software before speaking... Yes, it is the connector I though and I will follow the outline in the Bentley for checking the sensor with a VOM.

Still would like advise on ease of routing wires... I guess I will find out one way or the other if I have to replace.
__________________
02 S8 Black/Black BBS RXII's w/Michelin Pilot Sport AS's, PhatNoise
TwinCitiesS8 is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2006, 02:59 PM
AudiWorld
Audi R8




Paid Advertisement
 
 
 
Reply

Tags
16705, 18t, 1999, a4, a8, audi, b6, code, codigo, d2, engine, error, g28, sensor, speed


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



Join AudiWorld

All times are GMT -8. The time now is 01:41 AM.


Copyright 2014 AudiWorld.com Audi Enthusiast Community