Go Back   AudiWorld Forums > Audi Models > Audi A8 / S8 > A8 / S8 (D3 Platform) Discussion
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


A8 / S8 (D3 Platform) Discussion Discussion forum for the D3 Audi A8 produced from 2003-2010 and Audi S8 produced from 2006-2010

Rain Wiping Sensors - How good do they work on your D3?

Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 01-16-2014, 04:50 AM   #1
AudiWorld Super User
Account #: 22012
 
Join Date: Jul 2001
Posts: 18,290
Default Rain Wiping Sensors - How good do they work on your D3?

I have to say mine do not work good at all. I think these are basically worthless on my car. They don't work after starting the car in reverse, don't work until moving forward and going 5-10 MPH the first time.

Then there is the rain sensing part....it is terrible at this. It either doesn't work, or it works too well, i.e. not intermittent. The other day when it was raining, because they were going too fast, I put it on speed 1 (low speed) and the wipers even changed speeds (speeding up and down) on occasion. What is with that?

And the "sensor adjustability" doesn't seem to effect anything except when you change the setting it wipes it at least once.

Can I just get another setting of "intermittent" where I set the duty cycle?

My wife's old ML 350 had rain sensing wipers, and that thing worked incredibly well.

Does anybody know if you can turn the rain wiping sensor off with vag-com and just have an old school "I'll control them thank you" wipers?

Thanks!
__________________
07 S8



PaulW is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2014, 04:59 AM   #2
AudiWorld Super User
Account #: 169569
 
uberwgn's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: MA
Posts: 3,651
Default

I haven't been terribly pleased with the functionality on either of our cars. In fact, I've de-selected the function with Vagcom and just have it working as traditional intermittent wipe. Much better, IMO.
__________________
'06 A6Q Avant | Premium
'11 A4TQ | 8spd | Prem+ | Sport Pkg | Micrometal | Tips
'15 Q5 | Prem+ | B&O

uberwgn is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2014, 05:10 AM   #3
AudiWorld Super User
Account #: 22012
 
Join Date: Jul 2001
Posts: 18,290
Default

Is this on your 2011 A4 or 2006 A6? Or do you have a D3? Is it easy enough to do on the D3?
__________________
07 S8



PaulW is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2014, 06:13 AM   #4
AudiWorld Super User
Account #: 169569
 
uberwgn's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: MA
Posts: 3,651
Default

Quote:
Originally Posted by PaulW View Post
Is this on your 2011 A4 or 2006 A6? Or do you have a D3? Is it easy enough to do on the D3?
Both A4 and A6. I assume it could be done on your car. You will need Vagcom.
uberwgn is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2014, 06:27 AM   #5
AudiWorld Member
Account #: 151241
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 225
Default

Never had an issue on mine. They always seemed perfectly timed. Maybe check to see if anything is interfering with the sensor.
Bangerla is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2014, 07:22 AM   #6
AudiWorld Member
Account #: 104397
 
tx170754's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 392
Default

Mine too, they're just great.
__________________
S8
CL600
SL550
tx170754 is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2014, 07:25 AM   #7
AudiWorld Super User
Account #: 195381
 
mishar's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Vancouver, Canada
Posts: 5,728
Default

Mine are not perfect but not that useless either. There is transparent seal. Expensive, but may improve functionality.
mishar is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2014, 07:38 AM   #8
AudiWorld Member
Account #: 240886
 
Join Date: Aug 2012
Location: West Chester PA
Posts: 113
Default

Ours too are not perfect - got confused recently during some fog, and were wiping at a much faster rate than required. In 'typical' rain situations, the frequency is just about perfect.

Gary-
Gary Knox is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2014, 12:19 PM   #9
AudiWorld Senior Member
Account #: 55868
 
TSHong's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Atlanta, GA
Posts: 1,257
Default

Mine works as advertised but not perfect. I really prefer manual mode if it exist. I don't remember seeing anything on the boards about turning the feature off.
__________________
2005 A8L W12. S8 front bumper cover, Alpine MRXM 55 Mono Amp, AMI, JL Audio 12W3V3 Sub, K&N air filters, Kufatec trunk module, and cross drilled rotors.
TSHong is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2014, 03:56 PM   #10
AudiWorld Super User
Account #: 22012
 
Join Date: Jul 2001
Posts: 18,290
Default

Quote:
Originally Posted by uberwgn View Post
I haven't been terribly pleased with the functionality on either of our cars. In fact, I've de-selected the function with Vagcom and just have it working as traditional intermittent wipe. Much better, IMO.
I tried everything with vag-com, I don't think you can turn them off on a D3.
__________________
07 S8



PaulW is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2014, 04:22 PM   #11
AudiWorld Super User
Account #: 169569
 
uberwgn's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: MA
Posts: 3,651
Default

Paul, I kinda stumbled upon it. it's not in an obvious place. Let me back track this weekend and see where I got this screen capture...it's probably the Central Convenience module:

Click the image to open in full size.
uberwgn is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2014, 03:57 AM   #12
AudiWorld Member
Account #: 158015
 
Join Date: Feb 2009
Location: A2, MI, USA
Posts: 214
Default Highway Light Function

Quote:
Originally Posted by uberwgn View Post
Paul, I kinda stumbled upon it. it's not in an obvious place. Let me back track this weekend and see where I got this screen capture...it's probably the Central Convenience module:

Click the image to open in full size.
Interesting! I wonder what the Highway Light function, that doesn't activate until 90mph, is? Most of us aren't driving that fast (well, at least not during the winter with snowy/icy roads).
subit0 is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2014, 04:13 AM   #13
AudiWorld Super User
Account #: 169569
 
uberwgn's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: MA
Posts: 3,651
Default

Quote:
Originally Posted by subit0 View Post
Interesting! I wonder what the Highway Light function, that doesn't activate until 90mph, is?
I've got that activated on my car, though I can't notice anything for the reason you've mentioned.

There's another thread on this...not sure if I can find it.

The theory is that the shape of the low beams changes for greater reach as you travel faster. IIRC, it kicks in around 72mph and maxes out at 90. Maybe you'd notice it if it were very dark.
uberwgn is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2014, 04:16 AM   #14
AudiWorld Super User
Account #: 169569
 
uberwgn's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: MA
Posts: 3,651
Default topic drift:

Click the image to open in full size.
uberwgn is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2014, 05:29 AM   #15
AudiWorld Super User
Account #: 22012
 
Join Date: Jul 2001
Posts: 18,290
Default

Quote:
Originally Posted by uberwgn View Post
Paul, I kinda stumbled upon it. it's not in an obvious place. Let me back track this weekend and see where I got this screen capture...it's probably the Central Convenience module:

Click the image to open in full size.
Thanks for the info! How do you get to that screen shot? Under coding? Adaptation? I have never seen anything like that.
__________________
07 S8



PaulW is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2014, 05:46 AM   #16
AudiWorld Super User
Account #: 169569
 
uberwgn's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: MA
Posts: 3,651
Default

Yes, Coding > Long Coding brings you to that view.
uberwgn is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2014, 06:02 AM   #17
AudiWorld Super User
Account #: 22012
 
Join Date: Jul 2001
Posts: 18,290
Default

Thanks....I will try that. I assume it is the control module that when I did the output tests it did the tests on the wipers.
__________________
07 S8



PaulW is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2014, 01:13 PM   #18
AudiWorld Super User
Account #: 22012
 
Join Date: Jul 2001
Posts: 18,290
Default

I tried logging in again and could not find any control modules that had a "long coding" option. I am running the latest of VCDS...is there any trick to this?
__________________
07 S8



PaulW is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2014, 01:54 PM   #19
AudiWorld Super User
Account #: 61809
 
ltooz_a6_a8_q7's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Fremont, CA
Posts: 2,256
Default

I think mine works extremely well, when little rain, it's slow, and when it rains hard, it's fast. Is it what it supposed to do? I seldom use the speed switch any more.

Cheers,

Louis
__________________

96 A6 Green Wagon 2.8L Quattro (8/03)
08 Q7 3.6 Premium Silver/Black (4/08)
06 A8L Quartz Grey/Black (3/13)
04 Cabriolet 3.0 CVT Red/Black (5/11-Sister)
98 A8 Melange 4.2 Quattro (7/04-5/11)
http://www.dognmonkey.com/audi
What I've done with my Audis...
http://www.audiworld.com/forums/a8-s.../#post24654189
ltooz_a6_a8_q7 is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2014, 03:59 PM   #20
AudiWorld Super User
Account #: 22012
 
Join Date: Jul 2001
Posts: 18,290
Default

Went out again tonight....the only modules that I found long coding as a default were:

01 Engine
0E Media Player
11 Engine II
31 Engine other
19 CAN Gateway

Is there a way to get the other modules to show long coding? These did not have anything to do with the wipers.

I did clean the windshield very well above the sensor (which I never saw before) and will see how they work during the next rains.
__________________
07 S8



PaulW is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2014, 03:59 PM
AudiWorld
Audi R8




Paid Advertisement
 
 
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



Join AudiWorld

All times are GMT -8. The time now is 07:56 PM.


Copyright 2014 AudiWorld.com Audi Enthusiast Community