Help! Camshaft (hall) position sensor problem - AudiWorld Forums

Go Back   AudiWorld Forums > Audi Models > Other Audi > Audi 100 / A6 (C4 Platform)
Log In 


Help! Camshaft (hall) position sensor problem

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 04-11-2011, 10:41 AM   #1
Audiworld Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 16
Default Help! Camshaft (hall) position sensor problem

While trying to replace a vacuum hose, I accidentally broke the wire clip off my camshaft position sensor on the back of the cam. I was vaguely informed that if you replace this sensor, you need to realign the timing belt and such.

Does anyone know if I just reconnect the wiring harness to the existing sensor and expect it to work? I've turned the engine over several times, but it (obviously) hasn't started with the sensor disconnected. I haven't yet touched the sensor itself, just severed the wires leading to it (ack.)

Since the wires are so short and tiny and the sensor is so difficult to reach, I haven't yet been able to reconnect it as an experiment. and it's not worth the trouble if I have to realign the sensor anyway, I'd just replace it instead.

Thanks so much in advance --

JP
DrunkOnWine is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2011, 11:28 PM   #2
AudiWorld Super User
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 5,612
Default

You don't need to realign the timing belt to replace the cam sensor, they are totally independent of each other. If you broke the wiriing clip on the wire, then you can replace the clip at the dealer (they replace plastic wiring clips all the time because they are easily broken). If the clip is broken on the sensor itself, just purchase a new sensor, replace the damage unit, and plug it it. It should work just fine if the wiring is undamaged.
A6Gary is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2011, 09:37 AM   #3
Audiworld Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 16
Default

Thanks, thats encouraging to hear. I was able to reconnect the harness and clear 2113 (hall sensor) .. hopefully I won't have to replace it right away, but if I do I'm glad to hear I can do it myyself.
DrunkOnWine is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2007 A3 Front Right Axle HELP marshap1 Wheels & Tires Discussion 0 09-06-2015 12:21 PM
Can 00604 - Potentiometer Positioning Motor for Air Flow Flap cause no heat? ajg617 A6 / S6 (C5 Platform) Discussion 0 09-06-2015 07:23 AM
No Start, Need Codes Diagnosis eggsngrits A8 / S8 (D3 Platform) Discussion 0 09-05-2015 10:22 AM
Mechatronic and Sport Differential issues wjhpilot S4 (B8 Platform) Discussion 0 09-04-2015 01:43 PM
Camshaft Position Sensor Location (3.2 FSi)? irelandbuyer A8 / S8 (D3 Platform) Discussion 2 09-02-2015 06:01 PM


Tags
1994, 200, 90, 92, audi, broke, cam, clip, hall, position, problems, quattro, sensor, test, v8, vag

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 03:58 PM.