Go Back   AudiWorld Forums > Audi Models > Audi S4 / RS4 > S4 (B8 Platform) Discussion
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


S4 (B8 Platform) Discussion Discussion forum for the B8 Audi S4 produced from 2009-present

Welcome to AudiWorld Forums!
Welcome to AudiWorld.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the AudiWorld Forums community today!


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10-28-2013, 01:51 PM   #1
AudiWorld Newcomer
Account #: 269827
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 2
Default 2013 s4 30-70mph constant HUM / WHINE noise....is that normal?

Picked up a 2013 S4 a few weeks back and overall love the car just have a few small issues.

The car has a constant low pitched hum / whine from 30mph and up. It is NOT rev specific, and does not change in pitch or loudness. The noise is almost like a constant belt spinning or a clothes dryer turned on. Im also not 100% sure whether its coming from the speakers or from somewhere within the car itself (leaning more towards latter as Ive tried to listen closer to the speaker and the sound is not any louder).

I should also add that I do have an INJEN intake that I bought the car with, so maybe that is a byproduct of that? Ive test driven a number of stock versions of 2013 S4 and do not recall hearing this whine, but maybe bc I was not paying attention this close.

Ive read threads of the 'supercharger whine' and the 'INJEN intake whine' ... but Im not sure if this is either of those things because it is not rev specific, its just always there 30mph and up. The sound is NOT there at idle. I would bring it to the dealer and have them check out but do not want to leave with the usual 'this is normal' answer -

***Bottom line - does anybody else hear a constant hum/whine when you are just cruising down the freeway at 70mph (Car is around 2100rpm or so)...and it is only audible when music is completely off so you really have to listen for it*** Please Help!!!
socialpro is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2013, 05:49 PM   #2
Audiworld Junior Member
Account #: 269377
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 23
Default

I don't have anything like that in my 2014. Very, very quite if I'm not on it.
rdef is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2013, 07:17 PM   #3
AudiWorld Newcomer
Account #: 269827
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 2
Default

Starting to think its the left wheel bearing as (if im not hearing things) the sound is coming from the left front side of the car and has slightly gotten louder in the past week. Going to take it in to the dealer with that premise, see what they say.
socialpro is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2013, 09:30 AM   #4
AudiWorld Uber User
Account #: 1158
 
Bobby Kinstle's Avatar
 
Join Date: Mar 2000
Location: Bay Area, CA
Posts: 37,139
Default

Mine had a whistle noise in that same speed range and it turned out to be a bad window seal on the front passenger window. The tech said there was a TSB on that.
__________________
Bobby Kinstle

| 2013 S4 P+ | Moonlight Blue | Black&Silver Alcantara | Flappy Paddle Gearbox | Sport Diff | ADS | Google Nav | B&O | CF | Wireless Key | SC Badges |
Bobby Kinstle is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2013, 09:48 AM   #5
AudiWorld Member
Account #: 220933
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 148
Default

I have the same whine, if it's what I'm thinking of. Everyone has said it is the super charger (2011 model). Bugs me as well.
pbcsd is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2013, 04:59 AM   #6
AudiWorld Member
Account #: 197217
 
TO407S4's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Toronto, Canada
Posts: 465
Default

Quote:
Originally Posted by pbcsd View Post
I have the same whine, if it's what I'm thinking of. Everyone has said it is the super charger (2011 model). Bugs me as well.
The whine from the sc is hardly even noticeable with the stock intake. Changing the intake however will make it noticeable, but that has less to do with speed and more to do with rpm range. Maybe it's the window seal?
__________________
2011 S4 Meteor Grey Pearl/S-Tronic/Premium(Canada)/Black&Black Silk Nappa/19" alloy wheels/Nav/Bang&Olufson/Audi Drive Select/3M/25% Tint all around/PPS Paint sealant/Hoen H11 Endurance/APR Carbonio Stage I & II/STaSIS Tune/AWE Resonated Exhaust
--
VAG Mods:
Disabled:
Wink, Nav & Phone message while driving
Enabled: Ambient Interior Lighting, Automatic Gear Selection in DIS, Batt Meter, DRL via MMI, Hidden Menu, Lap Timer, Remote Windows and Sunroof, ADS set to Individual, Adaptive brake lights, VIM, TPMS
Have a VAG cable as well
--
www.smileto.ca
TO407S4 is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2013, 01:27 PM   #7
AudiWorld Member
Account #: 220933
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 148
Default

Quote:
Originally Posted by TO407S4 View Post
The whine from the sc is hardly even noticeable with the stock intake. Changing the intake however will make it noticeable, but that has less to do with speed and more to do with rpm range. Maybe it's the window seal?
Nice to see a fellow GTA'r...

You're correct, I didn't realize the speed qualification in the post. I hear the whine regardless of speed, difficult to hear if the radio is on or with road noise.

Not the window, that's for sure..
pbcsd is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2013, 07:07 PM   #8
AudiWorld Member
Account #: 197217
 
TO407S4's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Toronto, Canada
Posts: 465
Default

I didn't get the whine until I replaced the intake. You hearing it at specific rpms?

I think the OP might have a different issue.

Good to see another person in the TO area
__________________
2011 S4 Meteor Grey Pearl/S-Tronic/Premium(Canada)/Black&Black Silk Nappa/19" alloy wheels/Nav/Bang&Olufson/Audi Drive Select/3M/25% Tint all around/PPS Paint sealant/Hoen H11 Endurance/APR Carbonio Stage I & II/STaSIS Tune/AWE Resonated Exhaust
--
VAG Mods:
Disabled:
Wink, Nav & Phone message while driving
Enabled: Ambient Interior Lighting, Automatic Gear Selection in DIS, Batt Meter, DRL via MMI, Hidden Menu, Lap Timer, Remote Windows and Sunroof, ADS set to Individual, Adaptive brake lights, VIM, TPMS
Have a VAG cable as well
--
www.smileto.ca
TO407S4 is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2013, 11:11 PM   #9
AudiWorld Newcomer
Account #: 263419
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 8
Default

Do yourself a favor, remove the sound actuator fuse and see if the noise goes away.
incognitoS4 is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2013, 11:11 PM
AudiWorld
Audi R8




Paid Advertisement
 
 
 
Reply

Tags
2013, audi, b8, buzzing, humming, idle, noise, s4, speed


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 08:19 PM.


Copyright 2014 AudiWorld.com Audi Enthusiast Community