Go Back   AudiWorld Forums > Audi Models > Audi TT / TT-S / TT-RS > TT (Mk1) Discussion
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


TT (Mk1) Discussion Discussion forum for the Mk1 Audi TT Coupe & Roadster produced from 2000-2006

Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 09-07-2008, 06:14 PM   #1
AudiWorld Member
Account #: 134979
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 177
Default P0441 (16825): EVAP Emiss.control.sys: incorrect Purge Flow..?

Hi Everyone,

I went to fill up my car at a Mobil station. Filled it up, went to start it, and the idle was horrible. Tryed to restart the car a few times and eventually it ran like normal again. The next day a CEL came up.

It read P0441 (16825). Retightened the gas cap, cleared the code with an OBDII scanner, drove it a day and the CEL came back.

Anyone have this come up before? Doing a search, only a few posts came up. Some mentioned a N80 valve or charcoal canister..has anyone changed either of these on their TT??

Thanks,
__________________
----------------
2000 Audi TT 180 Quattro - Daily Driver
1991 Toyota MR2 Turbo - Summer BEAST
heinzboy57 is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2008, 06:20 PM   #2
AudiWorld Uber User
Account #: 13940
 
Join Date: Dec 2000
Posts: 53,282
Default Did you try to fill it past the click off?...>

Some cars do this when you try to stuff all the gas you can in there. It wlll probably clear itself...

My daughters Mazda used t do this until she stopped filling at the click..

Another poster who just sold a car had his buyer do this on the way home..Unfortunately in that case the dealer fleeced him for $1K in work.
__________________
no sig, Not here, Moved to QW
TTschwing is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2008, 06:29 PM   #3
AudiWorld Member
Account #: 134979
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 177
Default No, I never 'top off' the tank..>>

I was thinking it was bad gas or something, since the car ran really odd when I started it to leave the gas station..

but after that initial weird start up, the car started up/ran fine, but the next day that code came up...

Looking at the golf/jetta forums, a few guys got the same code and people suggested it being a bad n80 valve.

I just don't know where this valve is located.


Thanks for your quick reply
__________________
----------------
2000 Audi TT 180 Quattro - Daily Driver
1991 Toyota MR2 Turbo - Summer BEAST
heinzboy57 is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2008, 06:40 PM   #4
AudiWorld Uber User
Account #: 13940
 
Join Date: Dec 2000
Posts: 53,282
Default Dunno exactly, but the Evap stuff is...>>

In the spare tire hump, accessed from below.

For now I'd clear the code and see if it returns..

__________________
no sig, Not here, Moved to QW
TTschwing is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2008, 06:53 PM   #5
AudiWorld Member
Account #: 134979
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 177
Default thx for the pic. I already cleared it once and it came back. do you have to>>

remove the muffler/heatshield to access that EVAP spare tire hump area?

Is that where the n80 valve is located at?..

thanks again.
__________________
----------------
2000 Audi TT 180 Quattro - Daily Driver
1991 Toyota MR2 Turbo - Summer BEAST
heinzboy57 is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2008, 07:02 PM   #6
AudiWorld Uber User
Account #: 13940
 
Join Date: Dec 2000
Posts: 53,282
Default My Bentley is down...Sorry!

__________________
no sig, Not here, Moved to QW
TTschwing is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2008, 07:16 PM   #7
AudiWorld Member
Account #: 134979
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 177
Default No prob, thx. I think the n80 is by the pwr steering reservoir..>>

..now i just gotta find the part number for it..

vortex 1.8t forum lists the part# to be 0 280 142 354, but it doesn't come up on any of the VW/Audi parts sites..

..actually..there's probably a chance the part# is on the part itself..i'll have to check that out..

thanks,
__________________
----------------
2000 Audi TT 180 Quattro - Daily Driver
1991 Toyota MR2 Turbo - Summer BEAST
heinzboy57 is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2008, 07:16 PM
AudiWorld
Audi R8




Paid Advertisement
 
 
 
Reply

Tags
142, 280, 354, audi, cap, evap, flow, incorrect, jetta, obdii, p0441, purge, removal, tt, vw


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



Join AudiWorld

All times are GMT -8. The time now is 07:08 AM.


Copyright 2014 AudiWorld.com Audi Enthusiast Community