2.7t allroad slow to start

 
Old 03-03-2014, 12:05 AM
  #1  
Audiworld Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 49
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default 2.7t allroad slow to start

Hope you good chaps may be able to help me with an urgent and stressful problem i'm having with my 2.7t A6 allroad 2002 reg.

Over the last couple of days its been taking longer and longer to start. Its almost like you;ve run out of fuel, put new gas in and then are turning the car over to 'suck it through' and you have to keep your foot down until the revs pick up. When the car is warm, it will fire strait up. But when cold it can take 100+ cranks to fire up (maybe more as i cant count that quick) during this time it spins over doing nothing for a short while, then you can hear and feel the car trying to fire and smell a lot of petrol coming out the back and then it starts to misfire its way to life and then eventually evens out to a nice burble burble. Once started, it drives absolutely fine.
I have noticed that once it does finally start, the air pump thingy that runs for the first 60 seconds isnt running (its a bit noisy!) and the revs are steady at 700rpm. Normally when cold it revs about 900rpm like autochoke is engaged and the air pump whines for 60 seconds.

I havent had a chance to run VCDS on it yet, but the dash is clear with no CEL at the moment.

any help would be awesome, as I just get this nagging feeling this car is going to leave me stranded and I just cant afford not to work at the moment!

thanks again guys,
Nick
icks90 is offline  
Old 03-04-2014, 08:21 AM
  #2  
AudiWorld Member
 
allroad'n's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: northdakota
Posts: 141
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

what is the outside temperature like? if it gets any colder than -3ish Fahrenheit, my car starts then dies, and gas leaks from the fuel rail. idk if the gas gels up and becomes to think to pump through the injector or what. but you definitely don't want gas pouring over your engine.
allroad'n is offline  
Old 03-05-2014, 03:07 AM
  #3  
Audiworld Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 49
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by allroad'n View Post
what is the outside temperature like? if it gets any colder than -3ish Fahrenheit, my car starts then dies, and gas leaks from the fuel rail. idk if the gas gels up and becomes to think to pump through the injector or what. but you definitely don't want gas pouring over your engine.
sorry for the cross post with the A6 forum - looks like its a failed coolant temp sensor, as when its cold first thing in the morning, VCDS was showing coolant temp at 73C...
icks90 is offline  
Old 03-05-2014, 07:31 AM
  #4  
AudiWorld Member
 
allroad'n's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: northdakota
Posts: 141
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

lol well im glad you found your problem.
allroad'n is offline  
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
toofasta6
A6 / S6 (C5 Platform) Discussion
57
06-24-2019 02:55 PM
meternerd
A6 / S6 (C5 Platform) Discussion
5
05-20-2015 03:16 PM
icks90
A6 / S6 (C5 Platform) Discussion
12
07-07-2014 12:50 PM
bigdogduane
A6 / S6 (C5 Platform) Discussion
3
08-25-2003 07:43 PM
Bob
A6 / S6 (C5 Platform) Discussion
9
01-31-2000 05:37 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 2.7t allroad slow to start


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: