Allroad Tranny woes

 
Old 09-20-2013, 11:19 AM
  #1  
CBP
AudiWorld Newcomer
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 4
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Allroad Tranny woes

Hey Guys

I am trying to troubleshoot my transmission problems for 2001 allroad.
Wife was driving it,made a U turn and suddenly car wouldn't go. Reved engine numerous times and finally a bang and transmission went in to gear though it slipped badly ---but she got it home.

Check engine light is not illuminated but I hooked up my OBDII code reader anyway -- no codes. Jacked up front and put on stands. Car goes into all gears, wheels spin in all gears though not enough to move car. I was hoping that transmission was low on fluid and thus not providing enough fluid pressure to actuate TC. No such luck!
Dropped transmission pan this moring and found metal fragments in bottom of pan. They were just floating on the bottom and are not metallic. Photo is attached

So I am hoping for some insights from TIP transmission wizards or others who have encountered the same issues.
Will the TC desintigrate and leave shards like this? --they look a bit like gear teeth.
Or is the transmission the only thing that can leave shards?

Just trying to figure out what I am in for: Torque converter, transmission or both?
Any help much appreciated.

Chad
Attached Images  
CBP is offline  
Old 09-22-2013, 03:39 AM
  #2  
AudiWorld Newcomer
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 2
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

They look like differential or gear teeth, if you remove the rear of the transmission I am certain that the drive gears are broken. The fact that you can hear it shifting tells me that your problem is in one of these two areas
MarkObrow is offline  
Old 09-23-2013, 09:15 AM
  #3  
CBP
AudiWorld Newcomer
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 4
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

HI Mark

Thanks for feedback. I dont have any technical information about the transmission or how it works so I am a little in the dark until manual arrives.

The fragments are not magnetic (dont stick to magnet). Wouldn't the gear teeth or diff teeth be steel? or are they SS and thus not magnetic?
I was guessing that my problem lies at the torque converter to transmission interface.
Would you advise taking prop shaft off and then removing rear section of awd transmission to take a peek before tearing out engine?

Thanks

C
CBP is offline  
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
jschick
A4 (B5 Platform) Discussion
11
11-10-2011 01:44 PM
Zuffenhausen951
2.7T V6 Discussion
1
01-15-2011 07:17 PM
NODES
A8 / S8 (D2 Platform) Discussion
56
07-26-2006 07:08 AM
BigMouse
Audi 100 / A6 (C4 Platform)
11
01-07-2006 06:10 AM
Tornado //S6
Audi 100 / A6 (C4 Platform)
3
01-15-2003 10:13 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Allroad Tranny woes


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: