Go Back  AudiWorld Forums > Technical Discussion > Engines > 2.7T V6 Discussion
Reload this Page >

Car Died Right After Start, Cranks Now But Won't Start

Car Died Right After Start, Cranks Now But Won't Start

 
Old 12-21-2012, 05:09 AM
  #1  
AudiWorld Newcomer
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Car Died Right After Start, Cranks Now But Won't Start

Went to start my car last night real late and it turned over, fired for a brief second, then died. It cranks now, I can see the belts turning, but it won't fire. What do I need to check? Should the fuel pump be loud enough to hear it priming when I key on? Any help would be much appreciated...
Baumer2000S4 is offline  
Old 12-23-2012, 08:41 PM
  #2  
e40
AudiWorld Senior Member
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 770
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Couple things to check....

Originally Posted by Baumer2000S4 View Post
Went to start my car last night real late and it turned over, fired for a brief second, then died. It cranks now, I can see the belts turning, but it won't fire. What do I need to check? Should the fuel pump be loud enough to hear it priming when I key on? Any help would be much appreciated...
BDTD a couple months ago, it was the fuel pump.

(I have a 2001 C5 A6 2.7T APB, so these facts might differ from what you have..)

You shouldn't hear the pump priming when only the key is on, it only runs when the engine is cranking. (Via the '372' relay) If I recall correctly, the 372 relay will only engage and send 12v to your fuel pump if it's getting a good signal from your CPS. Pull your back seat cushion and the access panel on the passenger side to the top of the fuel pump, check for ~12v when cranking on the Green/yellow wire. (I have such an access panel on my A6, not sure about the S4...)

If you are getting good cranking voltage at that wire, then you can rule out the CPS, and 372 relay. (At least from what I understand...) I ordered my new fuel pump from EuropaParts, a VDO brand, dropped right in and fired right up. The only hassle was draining out ~18 gallons of gas, I had just filled up before the pump failed!
e40 is offline  
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
rAudiA8
A8 / S8 (D2 Platform) Discussion
23
10-14-2013 04:59 AM
lucky570
A6 / S6 (C5 Platform) Discussion
10
12-13-2010 02:45 PM
ZA_A6_95
Audi 100 / A6 (C4 Platform)
4
07-19-2009 12:38 PM
A4wheelin
Audi 4000 / Coupe GT Discussion
14
06-20-2007 02:00 PM
BigMouse
Audi 90 / 80 / Coupe quattro / Cabriolet
4
01-27-2002 09:16 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Car Died Right After Start, Cranks Now But Won't Start


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: