Go Back  AudiWorld Forums > Technical Discussion > Engines > 2.7T V6 Discussion
Reload this Page >

Crankshaft Misaligned w/ Crankshaft, but Engine Runs Fine???

Crankshaft Misaligned w/ Crankshaft, but Engine Runs Fine???

 
Old 02-04-2017, 06:30 AM
  #1  
Audiworld Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 13
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Crankshaft Misaligned w/ Crankshaft, but Engine Runs Fine???



Hello,

seeking some help with my current situation. I've researched many pages/forums/ search engines, but have come up empty handed in my results. The oddity that I'm facing after a minor (in my honest opinion) front end collision with the *** end of an SUV. No frame damage, and the car was running well enough to move on it's own for a limited amount of time (pulling up to the tow truck (required because coolant evacuated from the rad) and reversing down it's ramp into my garage).

The mystery here, to me, is that once I get my crank to TDC - not proven by crank pin yet* - but by Mark on gear, the cams are almost vertical, not horizontal. Additionally, at no point by manually cranking the engine am I able to insert my cam lock bar. Something must be askew, but for the engine to run as well as I feel it does, to not have resistance when manually cranking, and no other issues have shown themselves with the engine. The reason for getting the engine to this point is that a cam gear is wobbling and must be replaced, however, I do not know if this misalignment, while the car is in it's current state, warrants replacement parts, or if I need to do some more investigative work.

Any recommendations, help, or tips are more that welcomed! Thank you for reading!!

Last edited by Mammoth22; 02-04-2017 at 06:59 AM. Reason: Could not add photos in cell phone browser
Mammoth22 is offline  
Old 02-14-2017, 12:47 PM
  #2  
Audiworld Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 13
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Anybody?!? Before I have to tow it to the shop and pay someone
Mammoth22 is offline  
Old 03-24-2017, 12:52 PM
  #3  
AudiWorld Senior Member
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 768
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I don't think you are at TDC despite pulley marks. The pulley has notches that must be aligned with locating lugs, so perhaps the main crank bolt was not properly torqued at a timing belt/front seal change or the hub has slipped/failed. What I would do is turn the engine with a socket and bar, so that the two large holes on the cam sprockets are facing each other. Then you should be able to get the crank locking pin in. May require some rocking to get lined up. Once the locking pin is in, put on the cam bar and remove the timing belt. Then take off the crank pulley and inspect the hub that it mounts on. It may have slipped. I'm not sure if it is keyed or exactly how it is positioned on the crank. With any luck a new crank hub will solve the issue.
johnkk is offline  
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
ma3nak
A4 (B8 Platform) Discussion
16
05-22-2019 02:54 PM
deml0
A8 / S8 (D2 Platform) Discussion
10
06-06-2006 04:32 AM
SprinTTer
TT (Mk1) Discussion
23
02-27-2006 03:02 AM
bartcatz
S4 (B6 & B7 Platforms) Discussion
4
12-04-2004 01:38 PM
thaddeus2000
A4 (B5 Platform) Discussion
5
12-04-2000 12:27 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Crankshaft Misaligned w/ Crankshaft, but Engine Runs Fine???


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: