Help, car suddenly died while driving, cranks, but won't start. - AudiWorld Forums

Go Back  AudiWorld Forums > Audi Models > Audi A4 > A4 (B5 Platform) Discussion
Reload this Page > Help, car suddenly died while driving, cranks, but won't start.
Notices
A4 (B5 Platform) Discussion Discussion forum for the B5 Audi A4 produced from 1995-2001 B5 FAQ
Sponsored by:
Sponsored by:

Help, car suddenly died while driving, cranks, but won't start.

Reply

 
 
Old 08-28-2004, 10:21 AM
  #1
New Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 7
Default Help, car suddenly died while driving, cranks, but won't start.

Hi everyone. This is my first post, I hope I will get some responses. I have a 98.5 A4 2.8 Avant. Engine suddenly shut off while driving - no odd noises or things braking - just as if someone turned off the ignition. I tried restarting the car. It cranks, but doesn't start. I get this fault code with Ross-tech VAG tool:

Address 45: Inter Monitor
Controller: 4B0 951 173
Component: Innenraumueberw. D03
Coding: 00102
Shop# WSC06325
1 Fault Found:
01383 - Alarm triggered by anti-Theft sensor: Front Right 35-00 - -

Questions:
Can this fault be responsible for the car not starting? (i.e. is the car alarm not allowing me to start the car?)
If so, how do I disable alarm, and/or fix this sensor (where is this right front sensor located?)
BTW, I can arm and disarm the car with the remotes and all seems to work fine.
If it is not the alarm, any other ideas? I thought it could be fuel pump/relay, but would not VAG show me a fault code if there was a fuel delivery problem?
The Bentley manual has virtually no info on alarm system and I searched the forum, but did not find anything.

Thanks,

Jack
Avant Totinkle is offline  
Reply With Quote
Old 08-28-2004, 10:35 AM
  #2
Member
 
Join Date: Aug 2000
Posts: 13,131
Default No codes on the actual ECU? Can you connect to the ECU?

Do you have a GIAC chip (bad connection on ECU?)? Did you run out of fuel?
jprice@CPS is offline  
Reply With Quote
Old 08-28-2004, 11:26 AM
  #3
Rest In Peace
 
Join Date: Oct 2002
Posts: 1,021
Default had same problem: 98.5 1.8tq, GIAC and... (long)

was chipped when I bought. Had for 6mo. and shut off while driving. this continued to happen a few times a over a wk but would restart sometimes and not others. I wasn't able to check codes back then (over 3yrs ago)
sounds same as my situation. sent my ECU to AWE, got it back, worked for 24hrs, few starts later and same thing! sent BACK to AWE, they resoldered the chip in and no probs sense. (I know the current owner)

good luck!!
A4edge is offline  
Reply With Quote
Old 08-28-2004, 12:37 PM
  #4
New Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 7
Default More info: The car is not chipped. Bone stock. Full tank of gas.

N/M
Avant Totinkle is offline  
Reply With Quote
Old 08-28-2004, 01:27 PM
  #5
Elder Member
 
Join Date: Apr 2001
Posts: 28,406
Default

possibly the stock chip came loose?
chipstar-32 is offline  
Reply With Quote
Old 08-28-2004, 03:27 PM
  #6
New Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 66
Default

Could be a guy who stole an audi... 3 posts... he he jk..
MojoRisin is offline  
Reply With Quote
Old 08-28-2004, 09:47 PM
  #7
New Member
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 8
Default Re: Help, car suddenly died while driving, cranks, but won't start.

Check your Engine module for Coolant Sensor errors. I know it sounds weird, but I had almost the same problem. Mine didn't cut out, but it would not start after I shut it off. Just crank and crank and started after like 15 minutes. It turns out it was the coolant sensor. At first there was no CEL, but after one day there was. I confirmed this with other info and posts. Since it threw a CEL it was covered under warranty.

VAG-COM log:
Address 01: Engine
Controller: 4D0 907 551 AH
Component: 2.8L V6/5V MOTR AT D05
Coding: 06251
Shop #: WSC 06325
2 Faults Found:
16716 - Knock Sensor 2 (G66): Signal too Low
P0332 - 35-10 - - - Intermittent
16500 - Engine Coolant Temp. Sensor (G62): Implausible Signal
P0116 - 35-10 - - - Intermittent
Readiness: 0000 0000
prof7 is offline  
Reply With Quote
Old 08-29-2004, 08:52 AM
  #8
New Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 7
Default Re: Help, car suddenly died while driving, cranks, but won't start.

The only fault code I get is regarding the alarm. I replaced my coolant sensor a few months ago (had that infamous erratic gauge problem). I also checked the ecu - all chips are soldered and intact. I am baffled. sounds like a tow to the dealer. Thanks for the replies.
Avant Totinkle is offline  
Reply With Quote
 
 
 

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
atikovi
Vehicles For Sale
5
02-21-2016 04:24 PM
mlj1975lsu
TT (Mk3) Discussion
11
09-04-2015 10:35 PM
mtm_DC_SD
Q5/SQ5 MKI (8R) Discussion
2
09-01-2015 01:43 PM
stsms13
Audi A3 / S3 / RS3
1
09-01-2015 06:34 AM
SixStick
Audi allroad
0
08-31-2015 07:11 PM


Thread Tools
Search this Thread
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 05:49 PM.


 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: