Car will not run, please help! - AudiWorld Forums

Notices
A8 / S8 (D3 Platform) Discussion Discussion forum for the D3 Audi A8 produced from 2003-2010 and Audi S8 produced from 2006-2010

Car will not run, please help!

Old 07-01-2018, 08:57 AM
  #1  
AudiWorld Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2003
Location: CT, USA
Posts: 633
Default High Pressure Fuel Pump Fail Replaced

My 2007 A8 4.2FSI was running fine all along until this morning when I went out to start it. It was idling extremely rough, no response from accelerator and then stalled. Here are the codes I pulled: Any thoughts on where to start? Car is stuck now in driveway. It is definitely a fuel issue I just do not know where to begin. Thanks!
12 Faults Found:
000135 - Fuel Rail/System Pressure: Too Low

P0087 - 008 - Implausible Signal

Freeze Frame:

Fault Status: 01101000

Fault Priority: 0

Fault Frequency: 1

Mileage: 201130 km

Time Indication: 0

Date: 2018.06.30

Time: 14:19:16



Freeze Frame:

RPM: 2218 /min

Load: 59.2 %

Speed: 44.0 km/h

Temperature: 94.0C

Temperature: 41.0C

Absolute Pres.: 980.0 mbar

Voltage: 13.716 V



001112 - Evap System Purge Control Valve (N80): Short to Ground

P0458 - 002 - Lower Limit Exceeded - MIL ON

Freeze Frame:

Fault Status: 11100010

Fault Priority: 0

Fault Frequency: 1

Mileage: 201130 km

Time Indication: 0

Date: 2018.07.01

Time: 10:54:29



Freeze Frame:

RPM: 734 /min

Load: 92.1 %

Speed: 0.0 km/h

Temperature: 30.0C

Temperature: 31.0C

Absolute Pres.: 970.0 mbar

Voltage: 10.160 V



005224 - EVAP Canister Solenoid Valve 2 (N115): Short to Ground

P1468 - 002 - Lower Limit Exceeded - MIL ON

Freeze Frame:

Fault Status: 11100010

Fault Priority: 0

Fault Frequency: 1

Mileage: 201130 km

Time Indication: 0

Date: 2018.07.01

Time: 10:54:29



Freeze Frame:

RPM: 734 /min

Load: 92.1 %

Speed: 0.0 km/h

Temperature: 30.0C

Temperature: 31.0C

Absolute Pres.: 970.0 mbar

Voltage: 11.811 V



004199 - Intake Air Switch-Over Valve (N335): Short to Ground

P1067 - 002 - Lower Limit Exceeded

Freeze Frame:

Fault Status: 01100010

Fault Priority: 0

Fault Frequency: 1

Mileage: 201130 km

Time Indication: 0

Date: 2018.07.01

Time: 10:54:29



Freeze Frame:

RPM: 734 /min

Load: 92.1 %

Speed: 0.0 km/h

Temperature: 30.0C

Temperature: 31.0C

Absolute Pres.: 970.0 mbar

Voltage: 11.811 V



005173 - Secondary Air Pump Relay (J299): Short to Ground

P1435 - 002 - Lower Limit Exceeded - MIL ON

Freeze Frame:

Fault Status: 11100010

Fault Priority: 0

Fault Frequency: 1

Mileage: 201130 km

Time Indication: 0

Date: 2018.07.01

Time: 10:54:29



Freeze Frame:

RPM: 734 /min

Load: 92.1 %

Speed: 0.0 km/h

Temperature: 30.0C

Temperature: 31.0C

Absolute Pres.: 970.0 mbar

Voltage: 11.811 V



005494 - Right Engine Mount Solenoid Valve (N145): Short to Ground

P1576 - 002 - Lower Limit Exceeded

Freeze Frame:

Fault Status: 01100010

Fault Priority: 0

Fault Frequency: 1

Mileage: 201130 km

Time Indication: 0

Date: 2018.07.01

Time: 10:54:29



Freeze Frame:

RPM: 734 /min

Load: 92.1 %

Speed: 0.0 km/h

Temperature: 30.0C

Temperature: 31.0C

Absolute Pres.: 970.0 mbar

Voltage: 11.811 V



005490 - Left Engine Mount Solenoid Valve (N144): Short to Ground

P1572 - 002 - Lower Limit Exceeded

Freeze Frame:

Fault Status: 01100010

Fault Priority: 0

Fault Frequency: 1

Mileage: 201130 km

Time Indication: 0

Date: 2018.07.01

Time: 10:54:29



Freeze Frame:

RPM: 734 /min

Load: 92.1 %

Speed: 0.0 km/h

Temperature: 30.0C

Temperature: 31.0C

Absolute Pres.: 970.0 mbar

Voltage: 11.811 V



000258 - Mass Air Flow Sensor (G70): Signal too Low

P0102 - 002 - Lower Limit Exceeded - MIL ON

Freeze Frame:

Fault Status: 11100010

Fault Priority: 0

Fault Frequency: 1

Mileage: 201130 km

Time Indication: 0

Date: 2018.07.01

Time: 10:54:30



Freeze Frame:

RPM: 445 /min

Load: 54.1 %

Speed: 0.0 km/h

Temperature: 30.0C

Temperature: 30.0C

Absolute Pres.: 970.0 mbar

Voltage: 11.811 V



005715 - Please check DTC Memory of ABS Controller

P1653 - 008 - Implausible Signal

Freeze Frame:

Fault Status: 01101000

Fault Priority: 0

Fault Frequency: 3

Mileage: 201130 km

Time Indication: 0

Date: 2018.07.01

Time: 10:54:30



Freeze Frame:

RPM: 440 /min

Load: 45.5 %

Speed: 0.0 km/h

Temperature: 30.0C

Temperature: 30.0C

Absolute Pres.: 970.0 mbar

Voltage: 12.065 V



008852 - Fuel Pressure Regulator Valve (N276): Open Circuit

P2294 - 004 - No Signal/Communication - Intermittent - MIL ON

Freeze Frame:

Fault Status: 10100100

Fault Priority: 0

Fault Frequency: 2

Mileage: 201130 km

Time Indication: 0

Date: 2018.07.01

Time: 10:54:30



Freeze Frame:

RPM: 399 /min

Load: 45.9 %

Speed: 0.0 km/h

Temperature: 30.0C

Temperature: 30.0C

Absolute Pres.: 970.0 mbar

Voltage: 11.811 V



004763 - Fuel Pressure Regulator Valve; Bank 2 (N276): Open Circuit

P129B - 004 - No Signal/Communication - Intermittent - MIL ON

Freeze Frame:

Fault Status: 10100100

Fault Priority: 0

Fault Frequency: 2

Mileage: 201130 km

Time Indication: 0

Date: 2018.07.01

Time: 10:54:30



Freeze Frame:

RPM: 399 /min

Load: 45.9 %

Speed: 0.0 km/h

Temperature: 30.0C

Temperature: 30.0C

Absolute Pres.: 970.0 mbar

Voltage: 11.811 V



009217 - EVAP Leak Detection Pump Control Circuit: Short to GND

P2401 - 002 - Lower Limit Exceeded

Freeze Frame:

Fault Status: 01100010

Fault Priority: 0

Fault Frequency: 1

Mileage: 201130 km

Time Indication: 0

Date: 2018.07.01

Time: 10:55:05



Freeze Frame:

RPM: 306 /min

Load: 66.2 %

Speed: 0.0 km/h

Temperature: 30.0C

Temperature: 30.0C

Absolute Pres.: 980.0 mbar

Voltage: 13.208 V

Last edited by Mike141; 07-10-2018 at 07:12 AM. Reason: Updated
Mike141 is offline  
Old 07-01-2018, 10:07 AM
  #2  
AudiWorld Super User
 
ltooz_a6_a8_q7's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Fremont, CA
Posts: 3,975
Default

If all signals shorted to ground, check some fuses. Something loose or open. I wouldn't assume something drastic. Open the hood and start checking all wirings and hoses. MAF would do that to you, check and clean.
Cheers and good luck,
Louis
ltooz_a6_a8_q7 is offline  
Old 07-01-2018, 01:54 PM
  #3  
AudiWorld Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2003
Location: CT, USA
Posts: 633
Default

Would a dirty or faulty MAF cause all these other codes? I will try taking it off and give it a cleaning. But yesterday when I drove it, it was fine, no hesitation what so ever now it won't even run. Ugh!!
Mike141 is offline  
Old 07-01-2018, 03:33 PM
  #4  
AudiWorld Super User
 
Jack88's Avatar
 
Join Date: Mar 2015
Location: California
Posts: 3,906
Default

Lots of shorts to ground there. Worth checking all the fuses as mentioned, but I would also look at wiring, could have been a rodent chewing away at something, that happens on occasion.
Jack88 is online now  
Old 07-01-2018, 04:09 PM
  #5  
AudiWorld Super User
 
ltooz_a6_a8_q7's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Fremont, CA
Posts: 3,975
Default

Yes, it jus happened whenever. This is how I documented my MAF failures on 4.2 D2
http://www.dognmonkey.com/audi/98-a8...-problems.html
Just check wiring under the hood, most of the time, when the electrical is bad, all components should show up, I wouldn't trust the VCDS religiously. Clear the failures, charge the battery fully and try again. Something must popped out of place.
Cheers,
Louis
ltooz_a6_a8_q7 is offline  
Old 07-01-2018, 05:09 PM
  #6  
Senior Member
 
MP4.2+6.0's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: SF Bay Area, CA
Posts: 12,925
Default

Originally Posted by Mike141 View Post
Would a dirty or faulty MAF cause all these other codes? I will try taking it off and give it a cleaning. But yesterday when I drove it, it was fine, no hesitation what so ever now it won't even run. Ugh!!
No, generally not.

Just unplug the MAF to test. Then it runs open loop/a.k.a. a default program. IIRC MAF can only adjust fuel up or down 25% so it is really a system that corrects mixture more precisely relative to baseline set up. Baseline should be 14:1 mixture.

FWIW, my own initial guesses variously are some fuse issue, a failing fuel pump, or...a bad battery. Remember that D3's get very temperamental electrically right as battery is on verge of collapse. Look at the scan you posted. Virtually every voltage reading shown is sub par, with the exception of the very last one. Sub 12V to me says failing or discharged battery. Not definitive, but decent pointer.
MP4.2+6.0 is online now  
Old 07-01-2018, 05:52 PM
  #7  
AudiWorld Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2003
Location: CT, USA
Posts: 633
Default

Where exactly are the fuses for the fuel pumps? I think it is a fuel pump issue, the car will start and sputter like it's not getting fuel until it eventually stalls. I don't even hear the pump engaging when I open the driver's door like it should. I took apart MAF and cleaned it, no difference.
Mike141 is offline  
Old 07-01-2018, 07:52 PM
  #8  
AudiWorld Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2003
Location: CT, USA
Posts: 633
Default

Located a blown 15A fuse for engine management. I assume this is an issue; will replace tomorrow but I'm afraid the new fuse will just pop again.
Mike141 is offline  
Old 07-01-2018, 08:36 PM
  #9  
AudiWorld Super User
 
ltooz_a6_a8_q7's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Fremont, CA
Posts: 3,975
Default

Pictures of the fuse and location?
ltooz_a6_a8_q7 is offline  
Old 07-02-2018, 05:25 AM
  #10  
AudiWorld Senior Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2003
Location: CT, USA
Posts: 633
Default


Passenger (US) side fuse panel. I will replace later on today to see if it fixes the issue.
Mike141 is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Car will not run, please help!


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: