A8 / S8 (D3 Platform) Discussion Discussion forum for the D3 Audi A8 produced from 2003-2010 and Audi S8 produced from 2006-2010

It's my turn... low rider

 
Old 01-29-2017, 03:20 PM
  #1  
AudiWorld Super User
Thread Starter
 
ltooz_a6_a8_q7's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Fremont, CA
Posts: 4,221
Default It's my turn... low rider

Today, yellow and green suspension lights both came on, steady yellow, flashing green... driving on the freeway @ 60mph, bouncing like these lowered sports cars. Now at my friends house, will be going home 35 miles tonight. The wife is concerned, but I told her it's our cars time, I've read enough here that I don't worry much. Now, both front are low, it must be something besides the pump and shocks? I don't have my laptop since my kids are playing Overwatch, can't scan the car. Hate to use my phone to search these old posts. The lift was on but greyed out after a while. Anything should I watch for, tow the car home or follow Mr. Bally experience, drive carefully home under 60mph?

Cheers,
Louis
Attached Thumbnails It's my turn... low rider-photo811.jpg  
Attached Images     

Last edited by ltooz_a6_a8_q7; 01-29-2017 at 03:59 PM.
ltooz_a6_a8_q7 is offline  
Old 01-29-2017, 04:27 PM
  #2  
Senior Member
 
MP4.2+6.0's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: SF Bay Area, CA
Posts: 13,323
Default

Again, usually just one side. See if it will pump up after you let it sit. Then watch for which side drops first hopefully after you get home safe. Difference between sides is subtle, but if you are on a flat surface (left to right), you should see one side a bit lower lower than the other. If unsure, give it another go the next morning/evening. Both get forced down if one side goes bad due to the overall weight and the sway bar tying them together. If you want to be sure it isn't a shock unit, leak test the air distribution block with some soapy water in spray bottle--under the driver's side fender liner.
MP4.2+6.0 is online now  
Old 01-29-2017, 04:38 PM
  #3  
AudiWorld Super User
Thread Starter
 
ltooz_a6_a8_q7's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Fremont, CA
Posts: 4,221
Default

Thanks MP4 just went out to check, the left is lower than the right
ltooz_a6_a8_q7 is offline  
Old 01-29-2017, 04:40 PM
  #4  
AudiWorld Senior Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: North Texas
Posts: 1,554
Default

What happened to mine was one shock went bad and since the system tries to keep the car level, it will lower the other side to compensate. In my case I could actually hear the strut leaking.
richard-tx is offline  
Old 01-29-2017, 05:05 PM
  #5  
AudiWorld Super User
Thread Starter
 
ltooz_a6_a8_q7's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Fremont, CA
Posts: 4,221
Default

I assume after 60 miles driving with the front down, a new pump is needed?

Cheers,
Louis
ltooz_a6_a8_q7 is offline  
Old 01-29-2017, 05:24 PM
  #6  
AudiWorld Newcomer
 
Join Date: Jan 2017
Posts: 6
Default

Originally Posted by ltooz_a6_a8_q7 View Post
I assume after 60 miles driving with the front down, a new pump is needed?

Cheers,
Louis
Not necessarily. It's likely been stressed, but I have personally done far more miles on a bad suspension (don't throw stones, it was a necessity at the time) and didn't have to replace the pump. I hope your luck is the same.
lazerb5s4 is offline  
Old 01-29-2017, 05:35 PM
  #7  
AudiWorld Super User
Thread Starter
 
ltooz_a6_a8_q7's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Fremont, CA
Posts: 4,221
Default

I've always wanted to make videos on how to fix the low rider suspension and now the opportunity came. I'll find the leak and fix it. 119k miles, driven conservatively still fails. Just passed smog check very nicely.
Cheers,
Louis

Last edited by ltooz_a6_a8_q7; 01-29-2017 at 05:52 PM.
ltooz_a6_a8_q7 is offline  
Old 01-29-2017, 06:12 PM
  #8  
AudiWorld Super User
 
Mister Bally's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Detroit, Michigan USA
Posts: 5,789
Default

When one of my dampers/struts got the major leak west of Chicago, the pump eventually thermally shut down so the front end dropped to the lowest position. I drove home on pothole-ridden Interstate 94 for 300 miles. Not a fun ride but no damage other than the engine cover scraped pretty good. No worries on California smooth roads for 35 miles.
Mister Bally is offline  
Old 01-29-2017, 06:35 PM
  #9  
AudiWorld Super User
Thread Starter
 
ltooz_a6_a8_q7's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Fremont, CA
Posts: 4,221
Default

Thanks Mr. Bally, almost time to go home, feel much better driving home after your confirmation...
Cheers,
Louis
ltooz_a6_a8_q7 is offline  
Old 01-29-2017, 09:03 PM
  #10  
AudiWorld Super User
Thread Starter
 
ltooz_a6_a8_q7's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Fremont, CA
Posts: 4,221
Default

Got home safe and sound, the car was so smooth beside bouncing on uneven roads... doing 70-75 without any problems. After a few miles, all rides options grayed out except the lift (I tried to lift it before driving).
Will troubleshoot the problems next weekend.
Thanks guys,
Louis
ltooz_a6_a8_q7 is offline  

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: