AudiWorld Forums

AudiWorld Forums (https://www.audiworld.com/forums/)
-   A8 / S8 (D4 Platform) Discussion (https://www.audiworld.com/forums/a8-s8-d4-platform-discussion-190/)
-   -   4.0TT Turbo Failure Thread - S6 S7 RS7 A8 S8 (https://www.audiworld.com/forums/a8-s8-d4-platform-discussion-190/4-0tt-turbo-failure-thread-s6-s7-rs7-a8-s8-2966653/)

mhoran89 02-04-2019 06:04 AM

4.0TT Turbo Failure Thread - S6 S7 RS7 A8 S8
 
There is a similar thread over on another forum but I wanted some insight here as to what is going on with folks who have the 4.0TT motors and if they are seeing turbo failure(s) due to the turbo oil inlet screen disaster - essentially oil starvation.
(Text below is taken from the other forum).

I wanted to create a more basic poll to find out how many owners of the 4.0TT have had to replace their turbos yet. It would be good to get a better grasp on just how many owners have had this issue or not. I've included model years of 13' - 17', marked with a "Yes" (blown turbos) or "No" (still original). Then below please post your model and year if not visible and appox what mileage they blew or what mileage you are currently at on the stockers still.

PLEASE POST YOUR MILEAGE! - It can be very helpful in knowing how long / short the lifespan has been on these turbos. Any other info you want to share as well that could be helpful. (Driving style, climate, tracking the car, oil change info, etc.)

This is all centered around this Audi TSB: https://testing-public.carmd.com/Tsb...110859/A171566

https://cimg1.ibsrv.net/gimg/www.aud...d6bb5eb95c.jpg

mhoran89 02-04-2019 07:06 AM

2014 A8 that I picked up in May of 17 with just short of 19k on the odometer.
I have done regular oil changes sooner than 10k (maybe average out to 7k).
No turbo issues to speak of and the car has over 56k now and no evidence the screen was ever done before I took delivery of the vehicle.
The car was tuned with APR Stage 1 software fairly soon after getting it, run on 100 octane a bunch of times, and been down the drag strip in 1/4 mile passes.
Unfortunately the reports of failures has me spooked. On Friday I locked down a 2017 Q7. I should be picking it up later this week. Happy to be staying in the Audi Family!

blazej01 02-04-2019 10:46 AM

2013, s8-48k miles. Original turbos still in the car.

TinyElviss 02-04-2019 11:01 AM

2015 with 34k still original.

landjb4u 02-04-2019 01:00 PM

a lil confused
 
This link (https://testing-public.carmd.com/Tsb...110859/A171566) talks about the PCV (aka oil seperator) and not the blown turbos...

My seperator failed at 51K miles. Turbo is fine still.

2013 A8L 4.0T

mhoran89 02-04-2019 01:09 PM


Originally Posted by landjb4u (Post 25271460)
This link (https://testing-public.carmd.com/Tsb...110859/A171566) talks about the PCV (aka oil seperator) and not the blown turbos...

My seperator failed at 51K miles. Turbo is fine still.

2013 A8L 4.0T

Sorry about that. If someone can provide the link to the TSB for the oil feed screen I can edit my original post...

Dorelian 02-04-2019 04:43 PM

2013 with 168k miles
 
Passanger side turbo: shaft broken
driver side. Serious play. Probably not far behind
replaced both with new cores only. Kept the manifolds and housings

Eric Potter 02-05-2019 04:40 AM

2013 60k miles
 
Mine just blew last Saturday. Was driving to Grand Rapids and once I pulled off the highway my car just completely shut down. Couldnít move the steering wheel, brake pedal was locked up, couldnít get it in any other gear besides park and engine wouldnít start back up. There wasnít any shaking, or any warning signs before this happened. Still at the dealership.

mhoran89 02-05-2019 04:55 AM


Originally Posted by Dorelian (Post 25271558)
Passanger side turbo: shaft broken
driver side. Serious play. Probably not far behind
replaced both with new cores only. Kept the manifolds and housings

What did new cores run you?
And what was labor? Or did you DIY?


Originally Posted by Eric Potter (Post 25271676)
Mine just blew last Saturday. Was driving to Grand Rapids and once I pulled off the highway my car just completely shut down. Couldnít move the steering wheel, brake pedal was locked up, couldnít get it in any other gear besides park and engine wouldnít start back up. There wasnít any shaking, or any warning signs before this happened. Still at the dealership.

Hoping for the best. Have you considered calling AOA and mentioning the "known issue"?

Eric Potter 02-05-2019 05:10 AM

2013 60k miles
 
I didnít know this was a common problem until I just looked it up this morning. Iím guessing AOA is Audi of America?
Just sent a text to the dealership and they said the screen could be the problem but not sure yet because they havenít taken out the turbos yet. He did say that over the past year he has seen at least 20 of these engines with the same problem and usually due to that screen being clogged. Thatís just the Grand Rapids area so must be a lot of problems around the country with this.


All times are GMT -8. The time now is 05:54 PM.


© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands