Camshaft Position Sensor - AudiWorld Forums

A8 / S8 (D4 Platform) Discussion Discussion Forum for the D4 Audi A8 Produced from 2010-2017 Audi S8 produced from 2012-2017

Camshaft Position Sensor

 
Old 12-30-2015, 05:26 PM
  #1  
AudiWorld Super User
Thread Starter
 
Jack88's Avatar
 
Join Date: Mar 2015
Location: California
Posts: 4,174
Default Camshaft Position Sensor

Well, my CEL came on today, so I ran by the parts store to have them read it. It came back P0341 Camshaft Position Sensor Implausible Signal. While I was home for Christmas, I did an auto scan with the Rosstech cable I lent my brother, and got a couple other codes as well, P1947 Relay For Aux Coolant Pump Open Circuit and P0341 again(unconfirmed).

I'm waiting for my cable to get shipped back to me to check for other codes. Sensor's going, my guess. Anyone else have their's go out or get the same codes?
Jack88 is offline  
Old 12-31-2015, 09:18 AM
  #2  
AudiWorld Member
 
Join Date: Apr 2015
Location: Seattle, WA
Posts: 145
Default

I had the same situation about a 1.5 wks ago. My factory warranty was set to expire about 3 days later, so I took it in. Got new sensors and software update to ECM. Was hoping it'd address the jerky transmission at low speeds but no avail. :-(
The_Capt is offline  
Old 01-04-2016, 12:27 PM
  #3  
AudiWorld Super User
Thread Starter
 
Jack88's Avatar
 
Join Date: Mar 2015
Location: California
Posts: 4,174
Default

Well, here's the VCDS results, three separate faults, not necessarily related, but here they are:
Address 01: Engine (------CDRA) Labels: None
Part No SW: 4H0 907 560 C HW: 4H0 907 560
Component: 4.2l V8/4V H07 0004
Revision: N5H07---
Coding: 0106000A290F0268
Shop #: WSC 09101 444 105119
ASAM Dataset: EV_ECM42FSI0114H0907560C 001005
ROD: EV_ECM42FSI0114H0907560C.rod
VCID: 2A5B3E0F4DD8D26E0F-807E

2 Faults Found:
4661 - Relay for Aux Coolant Pump (J496)
P1927 00 [040] - Open Circuit
Intermittent - Confirmed - Tested Since Memory Clear
Freeze Frame:
Fault Status: 00000001
Fault Priority: 2
Fault Frequency: 3
Mileage: 106275 km
Date: 2015.12.18
Time: 12:12:20

4113 - Camshaft Position Sensor (G40)
P0341 00 [040] - Implausible Signal
Intermittent - Confirmed - Tested Since Memory Clear
Freeze Frame:
Fault Status: 00000001
Fault Priority: 2
Fault Frequency: 4
Mileage: 107876 km
Date: 2015.12.30
Time: 11:45:11

Address 34: Level Control (J197) Labels: 4G0-907-553.clb
Part No SW: 4H0 907 553 C HW: 4H0 907 553
Component: LUFE-DAEMPFER H17 0096
Coding: 008002
Shop #: WSC 02311 785 00200
ASAM Dataset: EV_AirSuspe 003022
ROD: EV_AirSuspe_AU64.rod
VCID: 2C573817472CCC5EFD-8078

1 Fault Found:
403200 - Function Shut-Off Active
C10C8 00 [008] - -
Intermittent - Confirmed - Tested Since Memory Clear
Freeze Frame:
Fault Status: 00000001
Fault Priority: 6
Fault Frequency: 2
Reset counter: 83
Mileage: 106322 km
Date: 2015.12.18
Time: 20:15:03

Anybody have any thoughts?
Jack88 is offline  
Old 01-04-2016, 01:38 PM
  #4  
AudiWorld Super User
Thread Starter
 
Jack88's Avatar
 
Join Date: Mar 2015
Location: California
Posts: 4,174
Default

Ah, I should have picked up on it when you said 'sensors', Capt, but I have a new question. Can I tell which sensor it is with the malfunction? Turns out, there are 4 sensors total, at $44 each.
Jack88 is offline  
Old 01-04-2016, 02:09 PM
  #5  
AudiWorld Member
 
Join Date: Apr 2015
Location: Seattle, WA
Posts: 145
Default

Originally Posted by Jack88 View Post
Ah, I should have picked up on it when you said 'sensors', Capt, but I have a new question. Can I tell which sensor it is with the malfunction? Turns out, there are 4 sensors total, at $44 each.
Good question, I never really dug into it that far as my factory warranty took care of it. I just know it required new camshaft sensor (didn't realize there are more than one), and a software update.

I was told it was about $1k worth of work though.
The_Capt is offline  
Old 01-05-2016, 09:22 AM
  #6  
A 8
AudiWorld Member
 
A 8's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Sweden
Posts: 254
Default

I can't help to think it's odd that more than one sensor going at any given time, have you checked the coolant valves for leaking coolant?
A 8 is offline  
Old 01-06-2016, 08:31 AM
  #7  
AudiWorld Member
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 131
Default

Ironic - I just had mine in for the same thing. I wonder if there was a production run issue on the sensor (or else why would they proactively change the other one). They were both intake cams, in this case.

I have the jerky trans issue, too - but only at very low speed when very cold.

I also needed the valve for the heater core replaced.

All under CPO warranty (thankfully).
ppinto1 is offline  
Old 01-28-2019, 05:34 AM
  #8  
Audiworld Junior Member
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 49
Default

Hi, just purchased a 2011 A8 with the 4.2L CDRA engine. Car is running just fine, no suspicious sounds from the motor hot or cold etc.

However these codes found from the engine module sound a bit alarming:
4113 - Camshaft Position Sensor (G40): Implausible Signal
P0341 00 [032] - Upper Limit Exceeded

8626 - Camshaft Position Sensor (G163): Implausible Signal
P0346 00 [032] - Lower Limit Exceeded

If cleared, both reappear in around 1 week of driving. What do you think about the issue?

The ECM is in version 0004, and according to some Russian sites engine ECU update to version 0006 could fix the problem.

Last edited by mpelanti; 02-11-2019 at 07:26 AM.
mpelanti is offline  
Old 01-28-2019, 05:38 AM
  #9  
AudiWorld Member
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 131
Default

I'd change them. Mine lead to (I think) failure of one of my cats. I'm guessing an inconsistent signal caused rich conditions. The dealer said no, but they also said that when a blown coil lead to a failed cat - for the same reason
ppinto1 is offline  
Old 02-11-2019, 07:32 AM
  #10  
Audiworld Junior Member
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 49
Default

I decided to try first ECU updating with the dealer, but they refused to update without a SVM code. And of course charged 95 euros anyway.

Update: Actually dealer called me today and apologised, they somehow managed to find a SW update for the ECU with version 0007. I will go back there next week.

This block is from my engine, which shows the version 0004:
Address 01: Engine (------CDRA) Labels: None
Part No SW: 4H0 907 560 HW: 4H0 907 560
Component: 4.2l V8/4V H07 0004
Revision: N5H07---

However with some googling I found multiple hits with versions 0005 and 0006:
Address 01: Engine (------CDRA) Labels:* None
Part No SW: 4H0 907 560 C HW: 4H0 907 560
Component: 4.2l V8/4V H08 0005
Revision: N5H08---

Adresse 01: Motorelektronik (------CDRA) Labeldatei:* Keine
Teilenummer SW: 4H0 907 560 HW: 4H0 907 560
Bauteil: 4.2l V8/4V H05 0006
Revision: N5H05---

Last edited by mpelanti; 02-12-2019 at 02:26 AM. Reason: updates from dealer
mpelanti is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Camshaft Position Sensor


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: