Camshaft Position Sensor - Page 2 - AudiWorld Forums

A8 / S8 (D4 Platform) Discussion Discussion Forum for the D4 Audi A8 Produced from 2010-2017 Audi S8 produced from 2012-2017

Camshaft Position Sensor

 
Old 02-11-2019, 08:19 AM
  #11  
Senior Member
 
MP4.2+6.0's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: SF Bay Area, CA
Posts: 13,145
Default

Originally Posted by mpelanti View Post
Hi, just purchased a 2011 A8 with the 4.2L CDRA engine. Car is running just fine, no suspicious sounds from the motor hot or cold etc.

However these codes found from the engine module sound a bit alarming:
4113 - Camshaft Position Sensor (G40): Implausible Signal
P0341 00 [032] - Upper Limit Exceeded

8626 - Camshaft Position Sensor (G163): Implausible Signal
P0346 00 [032] - Lower Limit Exceeded

If cleared, both reappear in around 1 week of driving. What do you think about the issue?

The ECM is in version 0004, and according to some Russian sites engine ECU update to version 0006 could fix the problem.
Yes, likely faulty cam sensors in the positions indicated--or their wiring. The reason for the week or so delay actually also ties to it. The car/ECU runs a self diagnostic on them periodically. From D3 experience it only occurs with engine warm and you are just cruising along with easy throttle at mid speeds and fairly low rpm. Test itself is designed to try to be unnoticeable. If it tests twice with unexpected results, the code comes out and CEL on. From D3 experience that can be a week or two; somewhat shorter if doing long drives.
MP4.2+6.0 is online now  
Old 02-21-2019, 05:05 AM
  #12  
Audiworld Junior Member
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 49
Default

In my case the errors seem to appear only on car startup, not while driving.

ECU was updated today to revision 0007:
Address 01: Engine (------CDRA)
Part No SW: 4H0 907 560 HW: 4H0 907 560
Component: 4.2l V8/4V H07 0007

According to dealer, also transmission update was required with this ECU revision, so that was also updated:
Address 02: Auto Trans (J217)
Part No SW: 4H1 927 158 CQ HW: 0BK 927 156 K
Component: 0BK 42 FSIRdW H08 1008

Now I will monitor the situation and see if camshaft errors reappear. It they do then next step is to replace sensors.
mpelanti is offline  
Old 03-06-2019, 07:44 AM
  #13  
Audiworld Junior Member
 
Join Date: Sep 2015
Location: Maryland
Posts: 33
Default

I also seem to have a faulty Camshaft Sensor(s) which is likely causing other faults. Mine seem to clear themselves out and return within a week as well. My scan results are below.

3 Questions
I see there are 4 sensors total. Are they all the same part # 07L905163C ?
Are the sensors easy to swap out?
Does anyone have an actual photo of the sensors on the engine?


9 Faults Found:
4113 - Camshaft Position Sensor (G40)
P0341 00 [096] - Implausible Signal
Intermittent - Not Confirmed - Tested Since Memory Clear

10203 - Random/Multiple Cylinder Misfire Detected
P0300 00 [096] - -
Intermittent - Not Confirmed - Tested Since Memory Clear

10591 - Cylinder 1
P0301 00 [096] - Misfire Detected
Intermittent - Not Confirmed - Tested Since Memory Clear

10595 - Cylinder 5
P0305 00 [096] - Misfire Detected
Intermittent - Not Confirmed - Tested Since Memory Clear

10594 - Cylinder 4
P0304 00 [096] - Misfire Detected
Intermittent - Not Confirmed - Tested Since Memory Clear

10597 - Cylinder 7
P0307 00 [096] - Misfire Detected
Intermittent - Not Confirmed - Tested Since Memory Clear

16476 - Fuel Trim; Bank 2
P0174 00 [096] - System Too Lean
Intermittent - Not Confirmed - Tested Since Memory Clear

16498 - Fuel Trim; Bank 1
P0171 00 [096] - System Too Lean
Intermittent - Not Confirmed - Tested Since Memory Clear

9025 - Manifold / Barometric Pressure Sensor (G71) / (F96)
P0106 00 [237] - Implausible Signal
MIL ON - Confirmed - Tested Since Memory Clear
Freeze Frame:
Fault Status: 00000001
Fault Priority: 2
Fault Frequency: 1
Mileage: 189226 km
Date: 2019.03.01
Time: 17:19:04

Engine speed: 676.00 /min
Normed load value: 31.0 %
Vehicle speed: 1 km/h
Coolant temperature: 88 C
Intake air temperature: 10 C
Ambient air pressure: 1000 mbar
Voltage terminal 30: 14.182 V
Unlearning counter according OBD: 40
AFS dm: 28.5 kg/h
Median injection timing: 1.163 ms
Engine operating condition: Idling
Engine operating condition-Test_Program_Channel 87: 5

Last edited by BruceLeroy1984; 03-14-2019 at 05:33 AM.
BruceLeroy1984 is online now  
Old 03-14-2019, 05:18 AM
  #14  
Audiworld Junior Member
 
Join Date: Sep 2015
Location: Maryland
Posts: 33
Default

This thread in the D3 forum answered all the questions I asked in the previous post. I'm adding the link in case someone else encounters the same issues. I was able to locate the bad sensor and swap it out for a new one. I cleared my fault codes, ran another full scan and everything came back clear.

Last edited by BruceLeroy1984; 03-14-2019 at 05:32 AM.
BruceLeroy1984 is online now  
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Black Magic
A8 / S8 (D3 Platform) Discussion
15
12-23-2015 01:47 AM
relias15
Audi A5 / S5 / RS5 Coupe & Cabrio (B8)
4
12-19-2015 12:14 PM
DakotaC
Audi allroad
0
12-17-2015 06:20 PM
Dave Brown
A6 (C7 Platform) Discussion
0
12-10-2015 12:58 AM
John Elway
A6 / S6 (C5 Platform) Discussion
5
12-04-2015 07:37 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Camshaft Position Sensor


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: