Replaced ignition switch...car still won't start. Need advice. - AudiWorld Forums


Replaced ignition switch...car still won't start. Need advice.

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-25-2008, 07:32 AM   #1
New Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Posts: 242
Default Replaced ignition switch...car still won't start. Need advice.

1989 Audi 90Q. Ran fine until I went to start it a few days ago. Key turns, fuel pump turns on, engine OK light comes on, etc but starter won't crank. Turn the key to crank - no click no nothing. Tested voltage at starter solenoid and not getting 8V at terminal #50 from switch when turned on. Suspect faulty wire but I find it hard to believe a wire would just fail all the sudden without any prior warning. Replaced ignition switch and still won't start. Solenoid and starter are fine because I can jump it at the solenoid. I checked the fuses and nothing blown. Am I missing something?
forcefedfreak is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2008, 07:47 AM   #2
AudiWorld Super User
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 5,926
Default so no power at starter solenoid trigger wire?

Hmm... so the connector looks fine and isn't too rusty. Start tracing it back up... look for a dead spot (perhaps it melted or shorted out).

Then, pop the fuse panel cover. Look for the 'starter interlock relay'... the quattro cars don't have a starter interlock relay, but instead, a solid wire bridge (looks like a funky copper L). Pull that out with a pair of pliers. Make sure it's clean. When inserted, I do believe this should see 12V when ignition is in the START position.

(the interlock relay is for automatic cars... if in anything other than park/neutral, it tells the relay to not let the car start. On the manual cars, they assumed you were bright enough to be in neutral or have your foot on the clutch... hence the bridge wire.)

Try that and report back.
dtompsett is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2008, 07:59 AM   #3
New Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Posts: 242
Default No power at the trigger wire. Tracing the wire tonight.

Thanks for the tip about the jumper piece. I'll test for 12V there.
forcefedfreak is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2008, 08:04 AM   #4
Tech Guru
 
4Driver4's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Posts: 33,493
Default

Is there a switch at the clutch pedal?
4Driver4 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2008, 08:09 AM   #5
AudiWorld Super User
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 5,327
Default

jump out the starter, see if it starts without using the ignition
chefbob is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2008, 08:12 AM   #6
New Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Posts: 242
Default

Already tried that and it works...starter and solenoid are good
forcefedfreak is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2008, 08:13 AM   #7
New Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Posts: 242
Default

Car was able to start with or without pedal depressed, so I'd say no.
forcefedfreak is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2008, 08:48 AM   #8
Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 2,707
Default

Check wiring schematics for relay. Could be a relay has gone bad.
Junker CQ is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2008, 09:00 AM   #9
New Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Posts: 242
Default

Relay sounds reasonable but there isn't one I could find in the starter system.
forcefedfreak is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2008, 10:35 AM   #10
AudiWorld Super User
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 5,926
Default 2nd... nope... only switch down there is cruise-control... and it's purely vacuum based...

you can start these cars without a foot on the clutch. No start-in-gear protection.
dtompsett is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DIY Remote start Q5 IntheQ5 Q5/SQ5 MKI (8R) Discussion 27 06-09-2016 12:37 PM
A/C Replacement advice 2002 A6 2.7t Mark VII A6 / S6 (C5 Platform) Discussion 9 09-28-2015 04:27 PM
When to replace shocks and struts - Wobble at 20mph/40mph ZPA117 A4 (B8 Platform) Discussion 4 09-08-2015 11:55 AM
Diagnostic Tool Advice... ttedeschi3 TT (Mk1) Discussion 6 09-04-2015 06:48 PM
Audi C4 2.6 Could not start aron56 Audi 100 / A6 (C4 Platform) 0 09-01-2015 12:39 AM


Tags
1990, audi, bridge, dead, ignition, interlock, mazda, miata, nissan, pick, relay, solenoids, spots, starter, starting, suburban, switch, testing

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 02:31 PM.


 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
What's your question?
Send