Go Back  AudiWorld Forums > Audi Models > Audi Q3 /Q5 / Q7 / Q8 > Audi Q8 > Audi Q8
Reload this Page >

Wireless CarPlay issues now that AudiConnect expired

Audi Q8 Discussion forums for the Audi Q8 SUVs

Wireless CarPlay issues now that AudiConnect expired

 
Old 07-08-2019, 12:12 PM
  #1  
AudiWorld Member
Thread Starter
 
McGriddle's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 389
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default Wireless CarPlay issues now that AudiConnect expired

I'm wondering if anyone has experienced this recently with CarPlay. Now that our AudiConnect expired just last week, we're now having trouble with wireless CarPlay.

My wife's iPhone X (it's her car) used to connect flawlessly using Wireless CarPlay. However, since last week when our AudiConnect service expired, her phone rarely connects to wireless CarPlay reliably. We've tried everything and nothing seems to work. We toggle airplane mode off/on which works sometimes. We've tried forgetting the 5Ghz wifi network and reconnecting. We've tried the USB cable and it works sometimes. It never connects right away when starting the car now whereas it used to connect 100% of the time before AudiConnect expired.

Has anyone else had this issue since your AudiConnect expired?

Also, it's annoying that the "nag" screen keeps popping up every time we start the car saying that AudiConnect is expired. Is there a way to dismiss this nag permanently? It's very annoying.
McGriddle is offline  
Old 07-08-2019, 12:49 PM
  #2  
AudiWorld Member
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 110
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

May I recommend you power cycle her phone and see it behaves better? Keep in mind that most of the process is done on the phone itself. The car is merely just a mirror to the phone itself.
SteveDu is offline  
Old 07-08-2019, 12:54 PM
  #3  
AudiWorld Member
Thread Starter
 
McGriddle's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 389
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default

Originally Posted by SteveDu View Post
May I recommend you power cycle her phone and see it behaves better? Keep in mind that most of the process is done on the phone itself. The car is merely just a mirror to the phone itself.
Thanks, SteveDu. Yes, we've tried power cycling the phone itself and have also rebooted the MMI multiple times with the same result: Still only connecting infrequently.

Maybe a related question for all: Does your Wireless CarPlay work reliably after your Audi Connect subscription expired? Thanks.
McGriddle is offline  
Old 07-08-2019, 12:58 PM
  #4  
AudiWorld Member
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 110
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by McGriddle View Post
Thanks, SteveDu. Yes, we've tried power cycling the phone itself and have also rebooted the MMI multiple times with the same result: Still only connecting infrequently.

Maybe a related question for all: Does your Wireless CarPlay work reliably after your Audi Connect subscription expired? Thanks.
That is very interesting behavior. While mine is still on trial period I am afraid I don't have sufficient input towards your particular question. I hope someone with the similar conditions (expired AudiConnect) can answer your question.

Have you tried another phone? There are many ways to figure this out.
SteveDu is offline  
Old 07-08-2019, 01:14 PM
  #5  
Mercedes-Benz Enthusiast
 
SoundsoftheSuburbs's Avatar
 
Join Date: Dec 2018
Location: Illinois
Posts: 61
Received 4 Likes on 2 Posts
Default

Your problem is probably the loss of the cellular booster that comes with AudiConnect. CarPlay is glitchy, to begin with, but with loading issues, it's a catastrophe. I understand that you are ignoring that, but I really believe that is the problem.
SoundsoftheSuburbs is offline  
Old 07-08-2019, 05:41 PM
  #6  
AudiWorld Member
Thread Starter
 
McGriddle's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 389
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default

I tried both my wife's phone and my own iPhone X tonight as well. Both connected flawlessly and connected again when I turned the car off and the back on a minute later. Earlier today if worked for my wife... but in the afternoon, she couldn't get it to connect at all. No settings have been changed on either phone, so the lack of reliable connection now is getting frustrating for her since it's been so reliable previously.
McGriddle is offline  
Old 07-09-2019, 07:52 AM
  #7  
AudiWorld Member
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 110
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by McGriddle View Post
I tried both my wife's phone and my own iPhone X tonight as well. Both connected flawlessly and connected again when I turned the car off and the back on a minute later. Earlier today if worked for my wife... but in the afternoon, she couldn't get it to connect at all. No settings have been changed on either phone, so the lack of reliable connection now is getting frustrating for her since it's been so reliable previously.
You might be experiencing some RF interference in the area. Perform the same test again around the same time, see if you are experiencing the exact same as you did yesterday. What I recommend you try is by the process of elimination. We knew from your test yesterday it was affected by time. Now you can try location to see if you are able to reproduce the same result.

Good luck and let us know!
SteveDu is offline  
Old 07-09-2019, 08:15 AM
  #8  
AudiWorld Member
Thread Starter
 
McGriddle's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 389
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default

Thanks for the suggestion. Since last night, Wireless CarPlay seems to be working again. It's definitely perplexing and we'll try to keep track of the circumstances where it doesn't work. So far, nothing stood out (other than the issue appearing shortly after Audi Connect expired) since we were having the issue even in our driveway where it is now working fine.
McGriddle is offline  
Old 07-09-2019, 10:25 AM
  #9  
AudiWorld Member
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 110
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by McGriddle View Post
Thanks for the suggestion. Since last night, Wireless CarPlay seems to be working again. It's definitely perplexing and we'll try to keep track of the circumstances where it doesn't work. So far, nothing stood out (other than the issue appearing shortly after Audi Connect expired) since we were having the issue even in our driveway where it is now working fine.
My recommendation is to pay attention to the location where you are experiencing issues. This might narrow down to the root cause.

Good luck! Let us know
SteveDu is offline  
Old 07-12-2019, 03:43 AM
  #10  
AudiWorld Junior Member
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 11
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I test drove the Q8 yesterday and I asked about potential problems regarding wireless carplay after AudiConnect expires. He told me that he heard of these problems from other clients. According to him, it would caused by the loss of the cellular booster included in Audi Connect services, as someone suggested above. He didn't offer any alternative though. I hope this is fixable since I thought wireless carplay was a really good practical feature. Keep us posted.

P.S. How much is Audi connect in the US? I'm guessing it should be similar here in Canada.
j4ypal is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Wireless CarPlay issues now that AudiConnect expired


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: