'14 Q5 TDI MIL - AudiWorld Forums

Notices
Q5/SQ5 MKI (8R) Discussion Discussion forum for the First Generation Audi Q5 SUV produced from 2008 to 2017

'14 Q5 TDI MIL

Reply

 
 
Old 10-24-2013, 10:56 AM
  #1
AudiWorld Newcomer
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 5
Default '14 Q5 TDI MIL

Hey guys,

I'm new around here, so be gentle.

We have a '14 Q5 TDI with about 2900 miles and the MIL came on today while driving. Can't get it into the dealership for about 2-3 weeks for a number of reasons. Dealership says that it's okay to drive unless the light is blinking; it's not currently blinking. Can anyone confirm this? We have a fairly long drive that we cannot post-pone and do not want to break down in the middle of nowhere.

The Q5 is otherwise perfect! No noticeable difference while driving after the light came on.

Anyone else have an MIL on so early?? Better not be a lemon or I will be pretty perturbed....(nice word....other words are much too inappropriate for a post).

Thanks!
surgonc is offline  
Reply With Quote
Old 10-24-2013, 11:05 AM
  #2
AudiWorld Newcomer
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 5
Default

Forgot to mention:

I brought it two separate parts stores and they used the handheld OBD computer to check the codes. No codes are coming back; they said maybe because it is a new car and the OBD isn't updated??

Also, checked the gas cap. Anything else obvious to check?
surgonc is offline  
Reply With Quote
Old 10-24-2013, 11:10 AM
  #3
AudiWorld Member
 
Q5 TDI's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Location: The "moderately less" corrupt state of Illinois
Posts: 182
Default

This might be a stretch but ...

Check your MMI interface, if you select menu and "car" you can review maintenance due for oil changes and such. Does anything show up there?
Q5 TDI is offline  
Reply With Quote
Old 10-24-2013, 11:11 AM
  #4
AudiWorld Member
 
mwaarna's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Miami, Florida a.k.a. "North Cuba"
Posts: 323
Default

What type of computer did they use?

Find someone locally who has a Ross tech cable:
http://www.ross-tech.com/vag-com/

As far as I know, that is the most reliable consumer cable available and should be able to tell you what the error is.
mwaarna is offline  
Reply With Quote
Old 10-24-2013, 11:18 AM
  #5
AudiWorld Member
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 135
Default

Originally Posted by surgonc View Post
We have a fairly long drive that we cannot post-pone and do not want to break down in the middle of nowhere.
If you can't find out what the code is about, maybe rent a car for the long trip...
visualguy is offline  
Reply With Quote
Old 10-24-2013, 11:25 AM
  #6
tgt
AudiWorld Senior Member
 
tgt's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: Wisconsin
Posts: 942
Default

Gas Cap or AdBlue Cap? I would hope not....but worth a shot!

-tgt
tgt is offline  
Reply With Quote
Old 10-24-2013, 12:27 PM
  #7
AudiWorld Member
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 245
Default

I wouldn't worry about it. A blinking MIL is an engine misfire and will make its presence known rather loudly. The rest are generally emissions things. I once had a new Vette that threw a transmission code after a few thousand miles. Turned out it was just a sensor that went bad. No effect on drivability. Maybe you could pop into an Audi dealer on the way and have them pull the code? If it's my TDI, I'm driving it. Doubtful you'll get stranded. Do watch for a mileage drop though, which would indicate an emissions item affecting the air/fuel ratio (like a bad O2 sensor). Let us know how it goes!
brutus23079 is offline  
Reply With Quote
Old 10-24-2013, 03:46 PM
  #8
AudiWorld Newcomer
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 5
Default

Thanks everyone! I did as suggested and found a guy with a vag-com and he checked the code for me. It turns on that is was reporting an unknown code See below.

We didn't reset the MIL but the light did go off the second we disconnected the vag-com. It hasn't come back on yet. Fingers crossed.
Attached Images
 
surgonc is offline  
Reply With Quote
Old 10-24-2013, 08:24 PM
  #9
AudiWorld Expert
 
Join Date: Mar 2000
Location: Raleigh, NC
Posts: 29,138
Default

Originally Posted by surgonc View Post
Thanks everyone! I did as suggested and found a guy with a vag-com and he checked the code for me. It turns on that is was reporting an unknown code See below.

We didn't reset the MIL but the light did go off the second we disconnected the vag-com. It hasn't come back on yet. Fingers crossed.
I've had the same code and was told it is a diagnostic (checksum of sorts, that goes out of range), but doesn't have any part problem or drivability issues. Mine didn't turn on the MIL though. By all means, ask your dealer, but I wouldn't hesitate from continuing as if it's not there.
Mark P is offline  
Reply With Quote
Old 10-25-2013, 01:34 AM
  #10
AudiWorld Super User
 
spijun's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Sarajevo /BiH
Posts: 3,110
Default

Originally Posted by visualguy View Post
If you can't find out what the code is about, maybe rent a car for the long trip...
Where did you get this information???

Last edited by spijun; 10-25-2013 at 01:38 AM.
spijun is offline  
Reply With Quote
 
 
 

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
lmariorod
Audi A5 / S5 / RS5 Coupe & Cabrio (B8)
6
08-07-2017 07:04 PM
bballfreak
A6 / S6 (C6 Platform) Discussion
4
10-12-2015 05:14 PM
SJGQ5
Q5/SQ5 MKI (8R) Discussion
4
10-01-2015 08:44 AM
lmariorod
Audi A3 / S3 / RS3
0
09-30-2015 03:06 PM
2furious
Q7 Discussion
2
09-30-2015 10:48 AM

Thread Tools
Search this Thread
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 03:13 AM.


 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: