engine keeps stopping - AudiWorld Forums

Notices
Q5/SQ5 MKI (8R) Discussion Discussion forum for the First Generation Audi Q5 SUV produced from 2008 to 2017

engine keeps stopping

Reply

 
 
Old 03-05-2014, 03:11 AM
  #1
AudiWorld Newcomer
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 6
Default engine keeps stopping

I recently purchased a 2010 model audi q5 with automatic transmission. For some reason engine keeps completely shutting down when I slow down and come to stop. This has happened 4 times now. Each time I had to restart the car. What could be causing this problem?
k4nth is offline  
Reply With Quote
Old 03-05-2014, 04:11 AM
  #2
AudiWorld Senior Member
 
lmariorod's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Mid-Hudson Valley, N.Y.
Posts: 775
Default

Originally Posted by k4nth View Post
I recently purchased a 2010 model audi q5 with automatic transmission. For some reason engine keeps completely shutting down when I slow down and come to stop. This has happened 4 times now. Each time I had to restart the car. What could be causing this problem?
I'm done responding to Newbies with questionable problems. Many of them come on here with questions that seem suspect at best, never to be heard from again or with no follow-up.

We're here to help each other, but If my 2010 Q5 with AT stopped just once unexpectedly, I'd be at the dealer asking these questions, not on a forum.
lmariorod is offline  
Reply With Quote
Old 03-05-2014, 05:13 AM
  #3
AudiWorld Super User
 
snagitseven's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: SE MA
Posts: 13,796
Default

Originally Posted by k4nth View Post
I recently purchased a 2010 model audi q5 with automatic transmission. For some reason engine keeps completely shutting down when I slow down and come to stop. This has happened 4 times now. Each time I had to restart the car. What could be causing this problem?
In what country are you located? Starting with 2010 models outside of North America to reduce fuel consumption, Audi introduced the Stop-Start engine system which will turn the engine off when the car comes to a stop and certain operating parameters are met. If that's what's happening, when you release the foot brake, the engine should automatically restart. If you live outside of North America, you can check your manual to see if you have this feature. If not, you'll need to provide more info for someone to try and help with your question.
snagitseven is offline  
Reply With Quote
Old 03-05-2014, 05:47 AM
  #4
AudiWorld Member
 
Transfer's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Seattle, WA
Posts: 430
Default

I haven't noticed that, but I have noticed my headlights automatically turn on when its dark and off when it's light. What gives?


lol
Transfer is offline  
Reply With Quote
Old 03-05-2014, 06:02 AM
  #5
AudiWorld Super User
 
spijun's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Sarajevo /BiH
Posts: 3,110
Default

Originally Posted by Transfer View Post
I haven't noticed that, but I have noticed my headlights automatically turn on when its dark and off when it's light. What gives?


lol
Maybe it's ghost Casper
spijun is offline  
Reply With Quote
Old 03-05-2014, 06:57 AM
  #6
AudiWorld Newcomer
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 6
Default

Originally Posted by snagitseven View Post
In what country are you located? Starting with 2010 models outside of North America to reduce fuel consumption, Audi introduced the Stop-Start engine system which will turn the engine off when the car comes to a stop and certain operating parameters are met. If that's what's happening, when you release the foot brake, the engine should automatically restart. If you live outside of North America, you can check your manual to see if you have this feature. If not, you'll need to provide more info for someone to try and help with your question.
I am in UK. It doesn't have stop-start engine system. I took the car back to the dealer but they couldn't find any issues. They have simply reset all the settings to test the car now.
k4nth is offline  
Reply With Quote
Old 03-05-2014, 11:44 AM
  #7
AudiWorld Senior Member
 
Join Date: Aug 2001
Posts: 961
Default

Originally Posted by k4nth View Post
I recently purchased a 2010 model audi q5 with automatic transmission. For some reason engine keeps completely shutting down when I slow down and come to stop. This has happened 4 times now. Each time I had to restart the car. What could be causing this problem?
Maybe a bad fuel pump? Just hazarding a guess.
Dalancroft is offline  
Reply With Quote
Old 03-05-2014, 11:45 AM
  #8
AudiWorld Senior Member
 
Join Date: Aug 2001
Posts: 961
Default

Originally Posted by Transfer View Post
I haven't noticed that, but I have noticed my headlights automatically turn on when its dark and off when it's light. What gives?


lol
Now THAT is funny and I indeed LOL'd.
Dalancroft is offline  
Reply With Quote
Old 03-05-2014, 12:41 PM
  #9
AudiWorld Super User
 
Redd's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: 2014 Q5
Posts: 2,584
Default

Since you don't have the auto-stop, it is probably a fuel system problem. There can be any number of reasons that would cause the car to have insufficient fuel at low speed, resulting in the engine being cut off. Could be the idle speed is set too low, could be any number of controls that are tied into that, or even a vacuum leak. In theory the car "must" be showing an OBDC fault code that should point toward something more specific. It could also be something more esoteric, like a chafed wire or corroded connection that literally "swings" and cuts off the ignition with the forward momentum of a stop from speed.

No easy answer on that one, but I'd bet the car is somehow cutting off fuel or dropping rpm too far when it comes back down to idle speed.
Redd is offline  
Reply With Quote
Old 03-05-2014, 01:42 PM
  #10
AudiWorld Senior Member
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 759
Default

Let us know what the issue was after you've taken it to the dealer.
soonerfan is offline  
Reply With Quote
 
 
 

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
N'Syncro
Parts For Sale
19
08-30-2017 07:16 AM
carl viking
A8 / S8 (D3 Platform) Discussion
34
08-22-2016 07:44 PM
lazaroni77
Q5/SQ5 MKI (8R) Discussion
2
12-23-2015 02:47 AM
DannyG123US
Audi 5000 / 200 / V8 Discussion
4
09-07-2015 05:53 PM
jeffkruse
A8 / S8 (D3 Platform) Discussion
5
09-04-2015 11:59 AM

Thread Tools
Search this Thread
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 12:47 PM.


 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: