2011 Q7 TDI - Engine Light - AudiWorld Forums

Go Back  AudiWorld Forums > Audi Models > Audi Q3 /Q5 / Q7 > Audi Q7 > Q7 Discussion
Reload this Page > 2011 Q7 TDI - Engine Light
Notices
Q7 Discussion Discussion forum for the Audi Q7 SUV built from 2005 to 2015

2011 Q7 TDI - Engine Light

Reply

 
 
Old 03-09-2011, 09:50 AM
  #1
AudiWorld Newcomer
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 1
Default 2011 Q7 TDI - Engine Light

Hey everyone,

Here is the problem I am experiencing.

The engine light has been coming on in the car since October. Since I live in cold climate, my heater is always on. I have noticed whenever the car is idle for over 5 minutes with the heater on full, the engine light comes on.

I took it to the dealership 3 times already. The first time, they reset the light. The second time they did a thorough diagnostic and found nothing wrong. The third time, they diagnosed it and found the knock (or NOX or NOK) sensor to be the cause, they replaced the sensor did a 300km road test and found nothing wrong. A few days later after I drove it around...the engine light came on AGAIN.

What do you guys think? Any suggestions?
9.27 is offline  
Reply With Quote
Old 03-09-2011, 09:57 AM
  #2
AudiWorld Newcomer
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 7
Default

I think its the problem with the sensor wiring. The dealers would not have checked the wiring did they.
Pikachu K S is offline  
Reply With Quote
Old 03-09-2011, 02:29 PM
  #3
AudiWorld Super User
 
Join Date: May 2006
Location: Ireland, Dublin
Posts: 7,334
Default

Is there a leak or damage on the exhaust pipe of the Aux heater?
Is there a fail on the sensor programme of the Aux heater?
Does the Aux heater shut off after 5 to 10 mins after startup.

I just wonder if the engine is picking up fumes from shut down of the Aux heater. Mine shuts down with a black puff of exhaust if it purges when shut down occurs during a flame cycle. It is much more obvious if it occurs when the car is stationary. I do not usually leave my car idle that long unless it is frozen... Ireland.
Jusforfun is offline  
Reply With Quote
Old 03-09-2011, 06:10 PM
  #4
Audiworld Senior Member
 
Edge's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: Winston-Salem, NC
Posts: 223
Default

This *seems* to be a common issue, several of us have been hit with this intermittantly. I have had it happen three times. Check out this thread: https://www.audiworld.com/forums/sho...&highlight=NOX

No answers, but yes, it's a known issue.
Edge is offline  
Reply With Quote
 
 
 

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Audifastdaddy
A8 / S8 (D4 Platform) Discussion
10
07-07-2016 04:43 PM
Bklyn_Quattro
Q7 Discussion
3
11-12-2015 02:20 AM
Q-Branch
Q5/SQ5 MKI (8R) Discussion
5
11-06-2015 01:25 AM
Dion Block
Q7 Discussion
3
09-30-2015 08:30 AM
Buckwheat2088
Q5/SQ5 MKI (8R) Discussion
0
09-28-2015 06:26 PM


Thread Tools
Search this Thread
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 06:09 PM.


 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: