Go Back  AudiWorld Forums > Technical Discussion > Engines > 2.7T V6 Discussion
Reload this Page >

2001 S4 In dire need of help...

2001 S4 In dire need of help...

 
Old 05-15-2013, 08:15 PM
  #1  
Audiworld Junior Member
Thread Starter
 
ajordansap's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Midland Texas
Posts: 13
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default 2001 S4 In dire need of help...

Just bought a 2001 Audi S4 w/189,000 miles but in absolute beautiful condition other than drivers seat having duct tape on it,the dash info screen appearing scrambled and impossible to read, and what seemed to be calcium build up behind the engine on some hoses... This is my first Audi and sadly I only got to love it for about an hour then it happened at a rest stop... coolant leaked out everywhere. Replaced immediately with r/o water and got it to a mechanic 1 mile up the road, but not before the speedometer gives out on start up. He then got it up on a lift and diagnosed a coolant pin whole leak and revealed a huge oil mess bottom of the car, seemed to be mostly old an dry, but signs of a new or smaller leak still present?.!.The mechanic then gave me the okay to drive 300 miles home. Stop to gas up next where my finance says to have pumped premium but I'm still unconvinced to this day that's what gas was put in? We then continued on home, an hour later I notice what's seems to be a misfire but have to continue on. On the next day I get diagnostic codes po300 multiple misfire & po501 speed sensor, later day reveals pm1131 bad o2 sensor. bank 2 sensor 1 "is driver side correct?" All sensors were reading something to the tune of 435 and 575 which I believe is called limp mode.?? Changed plugs, mechanic claimed coil pack on drivers side middle is faulty and does appear to be burned on the boot, "I agree". I change plugs to autolite double platinum "having to set the gaps though the plugs were supposed to be preset", purchase 2 duralast ignition coils replacing the one bad, purchase speed sensor but no clue how to get to it and to change it. Also purchased Bosch universal o2 sensor which is not installed yet, and coolant is still undecided as the car is parked for maintenance. Sorry this is so long. To conclude, can someone give me some advice because the car is still running rough.
CURRENT CONDITION:
At idle it has a minimal shake? On take off the car is hugely limited in power and sounds of puttering to chugging are apparent. @25 to 2800 rpms it smooths the engine a but but still no power and turbos are clearly heard breathing at 3000 to 4500 rpms... Any ideas ... on my mind is Vag-com but not on my current budget this week..
ajordansap is offline  
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
tcolum
New Member Welcome Area
0
07-06-2018 12:11 PM
quattrob501a4mt
A4 (B5 Platform) Discussion
6
09-22-2014 08:48 PM
ajordansap
S4 / RS4 (B5 Platform) Discussion
8
05-26-2013 12:16 AM
BeeC
A8 / S8 (D2 Platform) Discussion
11
03-24-2013 06:05 AM
clintmeyer
A8 / S8 (D2 Platform) Discussion
8
02-15-2011 05:13 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 2001 S4 In dire need of help...


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: