latest issue... check engine light & "EPC" - AudiWorld Forums

Go Back  AudiWorld Forums > Audi Models > Audi A6 / S6 / RS 6 > S6 (C7 Platform) Discussion
Reload this Page > latest issue... check engine light & "EPC"
Notices
S6 (C7 Platform) Discussion Discussion forum for the C7 Audi S6 produced from 2012 - Present
Sponsored by:
Sponsored by:

latest issue... check engine light & "EPC"

Reply

 
 
Old 06-18-2014, 04:18 PM
  #1
Audiworld Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 17
Default latest issue... check engine light & "EPC"

Pulling out of a parking spot tonight in my 2014 S6... put car in reverse, took foot off brake and as soon as I started to reverse - the engines dies and the "check engine" and "EPC" lights came on. Then a warning "battery is disengaging (or discharging... I can't remember). Anyway, called Roadside Assistance and they informed me it's an electrical failure and car has to be towed to dealer. So, an hour later I'm home and my car is at the dealer.

Anyone else have this?
RHODEEHO is offline  
Reply With Quote
Old 06-18-2014, 04:37 PM
  #2
AudiWorld Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: The NH
Posts: 399
Default

Originally Posted by RHODEEHO View Post
Pulling out of a parking spot tonight in my 2014 S6... put car in reverse, took foot off brake and as soon as I started to reverse - the engines dies and the "check engine" and "EPC" lights came on. Then a warning "battery is disengaging (or discharging... I can't remember). Anyway, called Roadside Assistance and they informed me it's an electrical failure and car has to be towed to dealer. So, an hour later I'm home and my car is at the dealer.

Anyone else have this?
My EPC light came on the other day while heading to the dealer for my 15k service. There is a TSB to address the issue I had. But it sounds like you had more going on: I had no CEL or battery message. Sorry!
nobbyv is offline  
Reply With Quote
Old 06-18-2014, 06:15 PM
  #3
AudiWorld Super User
 
Join Date: Mar 2000
Posts: 20,326
Default

Originally Posted by RHODEEHO View Post
Anyway, called Roadside Assistance and they informed me it's an electrical failure and car has to be towed to dealer. So, an hour later I'm home and my car is at the dealer.

Anyone else have this?
Sorry to hear! I carry a VCDS setup in my trunk because of an episode like this with my original C5...
Richard Solomon is offline  
Reply With Quote
Old 06-19-2014, 10:05 AM
  #4
AudiWorld Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 134
Default

epc light happened to me once and car also said reduced power/rpm to 4000 rpm, something like that. I turned the car off and back on and it seemed to have cleared itself. never had it happen again in about 5k miles.
mikec7s6 is offline  
Reply With Quote
Old 06-20-2014, 02:27 AM
  #5
Audiworld Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 17
Default

Originally Posted by RHODEEHO View Post
Pulling out of a parking spot tonight in my 2014 S6... put car in reverse, took foot off brake and as soon as I started to reverse - the engines dies and the "check engine" and "EPC" lights came on. Then a warning "battery is disengaging (or discharging... I can't remember). Anyway, called Roadside Assistance and they informed me it's an electrical failure and car has to be towed to dealer. So, an hour later I'm home and my car is at the dealer.

Anyone else have this?
Update: car spent the day at the dealer. Dealer found no issue, no faults recorded in computer. Car started immediately the morning after the engine died. Thankfully I took pics of the dash showing the lights & error message. I find these little glitches frustrating.
RHODEEHO is offline  
Reply With Quote
Old 06-20-2014, 06:26 AM
  #6
AudiWorld Super User
 
snagitseven's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: SE MA
Posts: 13,786
Default

Originally Posted by Richard Solomon View Post
Sorry to hear! I carry a VCDS setup in my trunk because of an episode like this with my original C5...
You must also always have a laptop pc in your car (unless you bought the new standalone Ross-Tech scanner).
snagitseven is offline  
Reply With Quote
Old 06-20-2014, 06:46 AM
  #7
Audiworld Junior Member
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 41
Default

I experienced the CEL+EPC with 4,000 RPM limit at 4166 miles. It turned out to be a short in the intercooler coolant pump, which blew a fuse thus depowering several other sensors on the same circuit. It took the dealer a few days to diagnose as Audi tech line was having them test every sensor/component on the circuit, and then another couple of days to receive and install the part. The dealer was fantastic throughout the whole thing and the car has been great since.
ronbars is offline  
Reply With Quote
Old 06-20-2014, 07:11 AM
  #8
AudiWorld Super User
 
Join Date: Mar 2000
Posts: 20,326
Default

Originally Posted by snagitseven View Post
You must also always have a laptop pc in your car (unless you bought the new standalone Ross-Tech scanner).
Yes, I did....originally this one:


But then, yes, I did - more on that once I have the car
Richard Solomon is offline  
Reply With Quote
Old 06-20-2014, 07:51 AM
  #9
AudiWorld Super User
 
Join Date: Mar 2000
Posts: 20,326
Default

Originally Posted by RHODEEHO View Post
no faults recorded in computer.
That actually surprises me greatly - I would be looking at power delivery (electrical) as almost nothing else would explain the ECU taking a dump and not recording it. Heck, fault codes in the C7 are even timestamped so I'm aghast that the ECU wouldn't log a failure - thus I presume that it *COULDN'T* log a failure.... which leads to power/ground questions.

Were I the technician, I would have grabbed hold of every connector I could find and given it a good wiggle, removed and reseated all ECU connections, and any other power distribution connectors I could reasonably easily reach.

I hope you got hit by cosmic rays or some other such gremlin, but it does make me nervous. OTOH, my HID igniter circuit failed exactly one time (in the dealership parking lot no less) throwing the dash indication and everything, then went away silently upon restart and hasn't reappeared (yet) in the intervening decade+.


When the original failure occurred, did you shut the car completely off and restart it? Kind of like a personal computer - shut down, wave hands and pray to the electronics gods, then restart?
Richard Solomon is offline  
Reply With Quote
 
 
 

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
ECS Tuning-Audi
A4 (B8 Platform) Discussion
17
08-08-2017 04:38 AM
carl viking
A8 / S8 (D3 Platform) Discussion
34
08-22-2016 07:44 PM
zhaoweitian
A7
2
09-01-2015 03:15 PM
ECS Tuning-Audi
A4 (B7 Platform) Discussion
0
09-01-2015 09:16 AM
ECS Tuning-Audi
Audi A5 / S5 / RS5 Coupe & Cabrio (B8)
0
09-01-2015 08:27 AM

Thread Tools
Search this Thread
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 02:06 PM.


 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: