2001 S8 4.2 no heat - AudiWorld Forums

A8 / S8 (D2 Platform) Discussion Discussion forum for the D2 Audi A8 and S8 produced from 1994-2002

2001 S8 4.2 no heat

 
Old 10-29-2018, 11:47 PM
  #1  
Audiworld Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2018
Posts: 10
Default 2001 S8 4.2 no heat

I have problem with blowing hot air to saloon and I wanna check the HVAC pump but how do remove it? Pump hides behind fresh air blower box (witch I alredy broke). Any ideas?

Lord Craft is offline  
Old 10-30-2018, 05:48 AM
  #2  
Audiworld Junior Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Cambridge, ON. Canada
Posts: 6
Default

For what it is worth, I had issues with heat and had a few different people offer different solutions. At the end, my mechanic suggested getting the heater cores flushed and all started to work perfectly again.
jpriboj is offline  
Old 10-30-2018, 07:07 AM
  #3  
AudiWorld Senior Member
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 900
Default

I agree, start by
Checking the temp, is the coolant getting hot?
Bleed the air out of the system
Backflush the heater cores.
Maybe also check the coolant temp and any mixture flap stuff in the HVAC diags (google for this if need be, there is a diagnostic mode for the HVAC control head).

Check the center hot/cold wheel also, near the center vent in case that is confusing you.
jfrahm is offline  
Old 10-30-2018, 10:28 AM
  #4  
Audiworld Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2018
Posts: 10
Default

I warm up engine for a bit and run for a test drive.
Temperature in dash rise up fine.
Then I check tubes and I notice that those pipes are ice cold:


Also I did VDCS test, no fault codes.
Lord Craft is offline  
Old 10-30-2018, 11:24 AM
  #5  
AudiWorld Senior Member
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 900
Default

OK then, continue as above.
jfrahm is offline  
Old 10-30-2018, 11:29 AM
  #6  
Audiworld Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2018
Posts: 10
Default

The both pipes must to be cold when engine is at 90C?
Lord Craft is offline  
Old 10-30-2018, 01:37 PM
  #7  
AudiWorld Senior Member
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 900
Default

I'm not sure what you mean. But I think you should continue following the other suggestions now that you have checked to see that the engine is getting hot.
jfrahm is offline  
Old 12-09-2018, 07:04 AM
  #8  
Audiworld Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2018
Posts: 10
Default

Well, i did check the hvac pump, everything seems work. I try connect those two pipes from last photo directly to one of the saloon radiators but no heat, feels like antifreez not even coming... No one is pumping liquid.
Lord Craft is offline  
Old 12-09-2018, 10:06 AM
  #9  
AudiWorld Member
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 51
Default

Is that fluid proper? I know there are some green 's that are supposed to be g12 but if not then oxidation could be at work?
a8gd is offline  
Old 12-09-2018, 02:18 PM
  #10  
AudiWorld Senior Member
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 900
Default

I only see brake fluid pictured? But my S8 has green coolant in it, not a problem as long as it's maintained properly.
jfrahm is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 2001 S8 4.2 no heat


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: