Go Back  AudiWorld Forums > Audi Models > Audi A8 / S8 > A8 / S8 (D4 Platform) Discussion
Reload this Page >

4.0TT Turbo Failure Thread - S6 S7 RS7 A8 S8

A8 / S8 (D4 Platform) Discussion Discussion Forum for the D4 Audi A8 Produced from 2010-2017 Audi S8 produced from 2012-2017
View Poll Results: 4.0TT Have your turbos blown yet?
2013 - NO
45
28.85%
2013 - YES
20
12.82%
2014 - NO
20
12.82%
2014 - YES
10
6.41%
2015 - NO
23
14.74%
2015 - YES
6
3.85%
2016 - NO
18
11.54%
2016 - YES
2
1.28%
2017 - NO
9
5.77%
2017 - YES
3
1.92%
Voters: 156. You may not vote on this poll

4.0TT Turbo Failure Thread - S6 S7 RS7 A8 S8

 
Old 02-04-2019, 06:04 AM
  #1  
AudiWorld Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2016
Location: MA
Posts: 443
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Exclamation 4.0TT Turbo Failure Thread - S6 S7 RS7 A8 S8

There is a similar thread over on another forum but I wanted some insight here as to what is going on with folks who have the 4.0TT motors and if they are seeing turbo failure(s) due to the turbo oil inlet screen disaster - essentially oil starvation.
(Text below is taken from the other forum).

I wanted to create a more basic poll to find out how many owners of the 4.0TT have had to replace their turbos yet. It would be good to get a better grasp on just how many owners have had this issue or not. I've included model years of 13' - 17', marked with a "Yes" (blown turbos) or "No" (still original). Then below please post your model and year if not visible and appox what mileage they blew or what mileage you are currently at on the stockers still.

PLEASE POST YOUR MILEAGE! - It can be very helpful in knowing how long / short the lifespan has been on these turbos. Any other info you want to share as well that could be helpful. (Driving style, climate, tracking the car, oil change info, etc.)

This is all centered around this Audi TSB: https://testing-public.carmd.com/Tsb...110859/A171566


Last edited by mhoran89; 02-04-2019 at 06:12 AM.
mhoran89 is offline  
The following users liked this post:
Fantm1 (06-21-2019)
Old 02-04-2019, 07:06 AM
  #2  
AudiWorld Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2016
Location: MA
Posts: 443
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default

2014 A8 that I picked up in May of 17 with just short of 19k on the odometer.
I have done regular oil changes sooner than 10k (maybe average out to 7k).
No turbo issues to speak of and the car has over 56k now and no evidence the screen was ever done before I took delivery of the vehicle.
The car was tuned with APR Stage 1 software fairly soon after getting it, run on 100 octane a bunch of times, and been down the drag strip in 1/4 mile passes.
Unfortunately the reports of failures has me spooked. On Friday I locked down a 2017 Q7. I should be picking it up later this week. Happy to be staying in the Audi Family!
mhoran89 is offline  
Old 02-04-2019, 10:46 AM
  #3  
AudiWorld Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: Queens, NY
Posts: 182
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

2013, s8-48k miles. Original turbos still in the car.
blazej01 is offline  
Old 02-04-2019, 11:01 AM
  #4  
D4 in PA
 
TinyElviss's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Beaver Falls, PA
Posts: 346
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

2015 with 34k still original.
TinyElviss is offline  
Old 02-04-2019, 01:00 PM
  #5  
AudiWorld Member
 
landjb4u's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Metro DC
Posts: 239
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default a lil confused

This link (https://testing-public.carmd.com/Tsb...110859/A171566) talks about the PCV (aka oil seperator) and not the blown turbos...

My seperator failed at 51K miles. Turbo is fine still.

2013 A8L 4.0T
landjb4u is offline  
Old 02-04-2019, 01:09 PM
  #6  
AudiWorld Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2016
Location: MA
Posts: 443
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default

Originally Posted by landjb4u View Post
This link (https://testing-public.carmd.com/Tsb...110859/A171566) talks about the PCV (aka oil seperator) and not the blown turbos...

My seperator failed at 51K miles. Turbo is fine still.

2013 A8L 4.0T
Sorry about that. If someone can provide the link to the TSB for the oil feed screen I can edit my original post...
mhoran89 is offline  
Old 02-04-2019, 04:43 PM
  #7  
Audiworld Junior Member
 
Dorelian's Avatar
 
Join Date: Nov 2016
Posts: 23
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default 2013 with 168k miles

Passanger side turbo: shaft broken
driver side. Serious play. Probably not far behind
replaced both with new cores only. Kept the manifolds and housings
Dorelian is offline  
Old 02-05-2019, 04:40 AM
  #8  
Audiworld Junior Member
 
Join Date: Oct 2018
Posts: 7
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default 2013 60k miles

Mine just blew last Saturday. Was driving to Grand Rapids and once I pulled off the highway my car just completely shut down. Couldnít move the steering wheel, brake pedal was locked up, couldnít get it in any other gear besides park and engine wouldnít start back up. There wasnít any shaking, or any warning signs before this happened. Still at the dealership.
Eric Potter is offline  
Old 02-05-2019, 04:55 AM
  #9  
AudiWorld Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2016
Location: MA
Posts: 443
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default

Originally Posted by Dorelian View Post
Passanger side turbo: shaft broken
driver side. Serious play. Probably not far behind
replaced both with new cores only. Kept the manifolds and housings
What did new cores run you?
And what was labor? Or did you DIY?

Originally Posted by Eric Potter View Post
Mine just blew last Saturday. Was driving to Grand Rapids and once I pulled off the highway my car just completely shut down. Couldnít move the steering wheel, brake pedal was locked up, couldnít get it in any other gear besides park and engine wouldnít start back up. There wasnít any shaking, or any warning signs before this happened. Still at the dealership.
Hoping for the best. Have you considered calling AOA and mentioning the "known issue"?
mhoran89 is offline  
Old 02-05-2019, 05:10 AM
  #10  
Audiworld Junior Member
 
Join Date: Oct 2018
Posts: 7
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default 2013 60k miles

I didnít know this was a common problem until I just looked it up this morning. Iím guessing AOA is Audi of America?
Just sent a text to the dealership and they said the screen could be the problem but not sure yet because they havenít taken out the turbos yet. He did say that over the past year he has seen at least 20 of these engines with the same problem and usually due to that screen being clogged. Thatís just the Grand Rapids area so must be a lot of problems around the country with this.
Eric Potter is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 4.0TT Turbo Failure Thread - S6 S7 RS7 A8 S8


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: