Go Back  AudiWorld Forums > Technical Discussion > Engines > 4.2 V8 Discussion
Reload this Page >

Help! Paging Engine Management Gurus

Help! Paging Engine Management Gurus

 
Old 05-11-2013, 08:59 PM
  #1  
Audiworld Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2012
Location: Sacramento Area CA
Posts: 19
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Help! Paging Engine Management Gurus

Greetings all,

First a quick update on the 6sp MT conversion. I've put approximately 14K miles on it and have nothing but good things to report, with the exception of the current problem. It works as expected and has been trouble free.

Now for the two issues I'm currently facing. I have a, let's call it a consistent intermittent issue with a slight stumble/misfire/hesitation, under light loads, here are the DTCs

16486 - Mass Air Flow Sensor (G70)
P0102 - 35-10 - Signal too low - Intermittent
17536 - Fuel Trim; Bank 1 (Multi)
P1128 - 35-10 - System too Lean
17549 - Load Calculation Cross Check
P1141 - 35-10 - Implausible Value - Intermittent

I also had a Bank 2 S1 O2 sensor issue reported.

Here's what I've done so far.

Replaced both S1 O2 sensors which cleared up the 02 DTC
Replaced all of the small vacuum lines, both combi valve lines were crumbling
Replaced the MAF with a reman Bosch unit - No Joy, same issue
Cleaned the MAF connectors

I'm still suspecting the MAF and will order a new unit if the consensus points us in that direction. Additionally, checking the short term fuel trims, Bank 2 is fine, Bank 1 is all over the place, and MPG has gone to **** ~13MPG currently. I still suspect the MAF because it seems the problem will manifest itself when the underhood ambient temperature rises and stabilizes, when I first fire the car up, and for about 10-15 miles, she runs perfectly. Then as the underhood termperatures stabilize at the operating temperatures, the problem of hesitation/stumbling/misfire will occur. One additional point, once the RPMs cross about 3,200, everything clears ups and she runs like a champ. Once they fall below, sometimes it's fine, sometimes the problem will manifest, more often than not, the problem returns. Any ideas?

Issue 2

Which may be related, or not. when I replaced the vacuum lines, and fired the car up, I noticed the upper pod for the variable intake system (IMT) was still inflated. It is my understanding, that both pods should be pulled back. I double checked the vacuum lines, all good, bypassed the pierpont valve and both pods retracted. I then switched the pierpont valves to check if the upper was defective, and the same condition applied, the upper pod stayed inflated. I did clean both of the "bearings" up and both flaps are easily put through their range of motion with no binding whatsoever.

I'm hoping you guys have some ideas as this is driving me crazy. As always, thanks in advance for any help.

Best regards,

Joe
JA6X is offline  
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
JA6X
A6 / S6 (C5 Platform) Discussion
2
05-29-2013 04:17 AM
alvinaudi
A4 (B6 Platform) Discussion
4
10-08-2008 09:55 PM
MingsS4
S4 / RS4 (B5 Platform) Discussion
10
04-07-2006 03:02 PM
jeffs00TT
TT (Mk1) Discussion
4
12-01-2005 03:10 PM
RoberTT-WWCD
TT (Mk1) Discussion
2
09-15-2003 06:47 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Help! Paging Engine Management Gurus


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: